V Karlových Varech mají unikátní Vánoční dům. Rozdává kouzlo Vánoc po celý rok

21. prosinec 2018
Česko – země neznámá

V Karlových Varech byste kromě světově známých lázní našli i unikátní Vánoční dům. Vidět v něm můžete všechno, co se Vánoc týče - od ozdob až po pomůcky do kuchyně. Předvede vám také podobu Vánoc v různých koutech světa. Za atmosférou voňavých zimních svátků se můžete vydat kdykoli. Otevřeno mají celoročně.

Kdo nosí dárky v Bulharsku, Švédsku nebo ve Finsku? I na takové otázky najdete odpověď ve vánočním muzeu. Expozice jsou umístěné v atraktivních prostorách. Ve sklepeních z 16. století, v původních základech zámečku Doubí. Vánoční muzeum je přitom jen jednou ze součástí rozlehlého Vánočního domu.

Můžete v něm obdivovat tradiční i moderní vánoční ozdoby. Nikde jinde u nás asi nenasajete tolik sváteční atmosféry jako právě tady. K Vánocům patří také dárky, především hračky pro děti. Jednou z nejoblíbenějších je plyšový medvídek. A ve Vánočním domě na vás čeká další unikát.

Paní Jiřina Regietová, která před několika lety vymyslela celý Vánoční dům, vždycky ráda sbírala plyšové i jiné medvědy. Dnes jich má nasbíráno už šest tisíc. A když se zpráva o její vášni rozkřikla, lidé začali sami přidávat a posílat další medvídky. Dnes jich tak v muzeum medvědů najdete přes sedm a půl tisíce.

Od těch nejmenších, kteří jsou vidět jen pod lupou, až po obří chlupatá monstra. Více medvídků pohromadě určitě neuvidíte, zdejší sbírka je ostatně zapsána v české knize rekordů a kuriozit.

V několika místnostech je největší sbírka nejen plyšových medvídků u nás

Vánoční ozdoby a všechno, co s prosincovými svátky souvisí, můžete v karlovarském Vánočním domě obdivovat po celý rok. A tak se stal tak trochu recesní tradicí. V horkém létě se tu třeba rádi zastavují vodáci v kraťasech a tričkách, kteří splouvají nedalekou řeku Ohři a fotí se u vánočního stromu nebo u betlému na nádvoří.

Anebo se tu naopak uprostřed léta konají vánoční večírky. Atmosféru Vánoc si zkrátka můžete vychutnat kdykoli. Třeba při vaší letní dovolené. Zavřeno mají pouze na Štědrý den a na Boží hod. Ale to by měl každý z nás prožívat svoje Vánoce doma se svými nejbližšími.

autor: Pavel Halla
Spustit audio