V klášterní zahradě v Broumově najdete kuželník, vodárnu i památný dub

30. říjen 2015
Česko – země neznámá

Když se před necelými deseti lety otevřela veřejnosti zahrada, která původně sloužila řeholníkům Broumovského kláštera, zvykli si sem lidé chodit na procházky a relaxovat. Tehdy za sebou měla jen nejnutnější údržbu. Po dvouleté rozsáhlé revitalizaci teď nabízí nové možnosti odpočinku a setkávání lidí.

Zahradě zůstal její původní ráz, tedy otevřenost a přirozenost. Minimum záhonů, zato různá zákoutí, terasy a také fontána. Celé historické jádro Broumova se nachází na skále, a tak se tu prý mniši nejdřív dost nadřeli, než terén srovnali do současné podoby. Výsledkem je ale kouzelné místo s výhledem do okolní krajiny.

Řeholníci areál kláštera opouštět nesměli, a tak byla zahrada jediným místem jejich odpočinku. Zároveň ale sloužila i jako zásobárna klášterní kuchyně díky zeleninovým a bylinkovým záhonům.

Klášterní zahrada Broumov

V zahradě je i několik drobných staveb, které po revitalizaci našly nové využití. Dřevěný altán sloužil nejspíš k sušení bylin, dnes v něm můžete posedět. Malebným zahradním domkem se skleníkem můžete projít do dalšího „patra“ zahrady. Zděný dům u vchodu prý sloužil k ubytování zaměstnanců kuchyně. V klasicistní budově uprostřed zahrady bydlíval zahradník, dnes se v něm pravidelně konají výstavy.

Památný dub vyl vysazen na památku sňatku Františka Josefa I.

V rohu zahrady se nachází opravený kuželník, který také sloužíval mnichům. Vodárenská věž zásobovala vodou celý klášter. A snad největší proměny se dočkal veliký dřevník. Dříve fungoval jako sklad pro obrovské zásoby dřeva, jediného topiva pro celý klášter. Dnes je v něm společenský sál pro 300 lidí.

V zahradě je i několik drobných staveb, které po revitalizaci našly nové využití

Dominantou celé zahrady je památný strom. Císařský dub byl prý vysazen na památku sňatku Františka Josefa I. s Alžbětou Bavorskou neboli císařovnou Sisi. Ne snad, že by se tu někdy procházela, ale břevnovský opat měl významné postavení a účastnil se proto mnohých vladařských obřadů. Záznamy o tom však nikde nejsou, a tak příběh spojený s vysazením dubu může být jen legendou.

Každopádně je místní dub nejstarším stromem v zahradě, starým nejméně 200 let. Před dvěma lety ho však zasáhl blesk, který mu v kmeni zanechal mohutnou rýhu. Strom naštěstí zásah přežil.

Zahrada Broumovského kláštera v Královéhradeckém kraji je otevřena každý den. Často se využívá k nejrůznějším kulturním, společenským i vzdělávacím akcím.

Spustit audio