V Kralupech nad Vltavou mají park, který dává vyniknout jednotlivým ročním obdobím

15. červen 2018
Česko – země neznámá

Kralupy nad Vltavou ve Středočeském kraji většina lidí zná jako průmyslové město. Proto nejspíš překvapí, že právě tam se nachází jeden z nejhezčích novodobých parků u nás. Vysoké vegetační stěny návštěvníky uzavírají v lůně přírody. Park je navíc rozdělen do čtyř částí podle ročních období. Jaro, léto, podzim nebo zimu si tu vychutnáte naplno. Na návštěvu vás v reportáži zavedeme společně s Janem Koberou, vedoucím odboru životního prostředí MÚ Kralupy nad Vltavou.

Park čtyř ročních období jménem Strachov navrhl v roce 1997 významný zahradní architekt Jiří Mareček. „Cílem bylo vytvořit pro obyvatele města rozsáhlé přírodní prostranství určené k relaxaci a sportovnímu vyžití. A zároveň ho co možná nejvíc oddělit od průmyslového areálu,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí kralupské radnice Jan Kobera.

Nejprve vznikla jarní a letní část parku. V roce 2015 byla následně z dotací Evropské unie vytvořena i část podzimní a zimní. Celková rozloha parku je 18 hektarů.

Park čtyř ročních období Kralupy

Hluk zadržuje hradba zeleně

Tichá a čistě přírodní zóna tu nevznikla náhodou. Prvotním cílem parku bylo zcela odclonit a izolovat areál chemických závodů na výrobu kaučuku od obytných částí města. To se podařilo tak, že pokud stojíte v parku, sousední průmyslový areál vůbec nevnímáte. Je to díky vzrostlému biokoridoru, který se v asi desetimetrové výšce táhne podél celého parku v délce přibližně 800 metrů.

Stěna koridoru byla vysázena velmi nahusto, aby do parku nepronikaly ani ruchy ani pachy z chemické továrny. Tato nepropustná zeleň je tvořena různě vysokými keři a stromy, které postupně vytváří několik metrů silnou přírodní hradbu. Rostliny, keře a stromy tu byly vysázeny od nejnižších až po ty nejvyšší. V souhře zde vytvářejí jednotlivá poschodí a jsou tak hustě vysázená, že jimi není možné projít. Svou funkci tak plní naprosto dokonale

Základní charakter parku tvoří udržované trávníkové plochy. Žádné cesty mezi nimi ale nevedou, živé ploty tu v travnatých plochách vytváří ucelená prostranství, kde každý najde soukromí.

V jednotlivých částech parku jsou vysázené rostliny, které korespondují vždy s jedním ročním obdobím. V jarní části tak najdete především břízy. A pak květiny a keře, které raší velmi brzy zjara a rozjasní se zelenou barvou. Letní část pak celá rozkvete koncem června. Rozlehlé trávnaté plochy nabízí jedinečná místa pro letní pikniky v trávě. A kdo si přeje v parném létě trochu stínu, může využít dubový háj.

Park čtyř ročních období Kralupy

Podzimní část je postavená na barevné variaci listnatých stromů. Hra barev začíná už od září a pokračuje až do období zimního. Zimní část je pochopitelně ve znamení jehličnanů – rostou v ní převážně borovice černé a lesní, ale i smrky a také jehličnany opadavé.

Spustit audio