V Labyrintáriu zámku Loučeň si můžete dát piknik na nejstarším fotbalovém hřišti v Čechách

1. červenec 2014
Česko – země neznámá

Středočeský zámek Loučeň nedaleko Nymburka je romantická barokní památka, kde se zastavil čas. Je ideálním místem k odpočinku, zábavě, poučení, ale i prožití krásných romantických chvil.

V letech 1704 až 1713 ho nechal postavit Karel Arnošt hrabě z Valdštejna. Až téměř do poloviny 19. století zámek obklopovala francouzská barokní zahrada. Thurn–Taxisové ale následně podlehli dobové módě romantismu a od roku 1838 začali zahradu postupně proměňovat ve stylu anglických parků.

Dodnes v něm proto najdete některé staré stromy, které v 60. a 70. letech 19. století vysadili tvůrci anglického zámeckého parku – J. E. Purkyně a Václav Skalník. Některé z nich patří k nejkrásnějším a nejstarším svého druhu v Čechách – například liliovník tulipánokvětý nebo katalpa v odrůdě aurea, tedy strom, který má minimální kmen.

Z doby budování anglického parku pochází také historický mostek, kterým se při cestě ze zámku přecházelo údolí oddělující původní francouzskou zahradu od nové anglické. Dnes se tomuto mostku říká svatební. Každý stavební pár, který svůj sňatek uzavře na loučeňském zámku, se už tradičně po tomto mostku projde.

Travnavý labyrint a zámek Loučeň

Dnes však na celkem 16 hektarech původního anglického parku najdete zcela jedinečné Labyrintárium s jedenácti různými bludišti a labyrinty. Než se do něj vydáte, měli byste vědět, jaký je rozdíl mezi bludištěm a labyrintem. Docela jednoduchý. V bludišti opravdu hrozí, že zabloudíte, protože nevidíte, kam jdete a kudy cesta vede. V labyrintu se oproti tomu máte naopak pouze procházet, meditovat a užívat si točité cestičky vyrobené z různých materiálů, které vás bezpečně dovedou do cíle.

Nejvíce si návštěvu vychutnáte v letních měsících. Zakoupit a zapůjčit si tu můžete také piknikové koše plné dobrot a k tomu příjemnou deku, na které můžete stylově odpočívat. Nejlépe na rozsáhlém prostranství louky, která je součástí Labyrintária, a která byla kdysi nejstarším fotbalovým hřištěm u nás.

Právě Thurn Taxisové totiž po svých studiích na univerzitě Cambridge v Loučeni založili první fotbalové mužstvo v Čechách – FK Loučeň, které v roce 1893 sehrálo první přátelské utkání s vídeňskou Regatou na Císařské louce v Praze. Labyrintárium je pro návštěvníky otevřeno po celý rok.

Spustit audio