V lázeňském parku v Konstantinových Lázních najdete sochařskou galerii pod širým nebem

22. červen 2018
Česko – země neznámá

Konstantinovy Lázně v západních Čechách jsou útočištěm lidí s nemocným srdcem a pohybovým ústrojím. Kromě léčivých vřídel tu návštěvníci najdou rozlehlý upravený park, ve kterém přes dvacet let jako houby po dešti rostou sochy všech možných tvarů i materiálů. Výsledkem několika sochařských sympózii je jedna z největších sochařských galerií pod širým nebem u nás.

Sochy jsou rozmístěné na ploše dvaceti hektarů. Park je protkaný řadou stezek, které jsou doslova lemovány sochami. Některé sochy vytvořené ze dřeva se už přirozeně rozpadly. Ty z kamene zde ale budou ještě hodně dlouho. A co bývá motivem sympózií? Například Víru v uzdravení. Sochy tak často představují různě ztvárněné srdce. Anebo mají náboženské a duchovní motivy. Jsou tu ale i postavy, hlavolamy nebo dovádivé sochařské experimenty.

Maskotem nebo symbolem lázní je socha pána ve fraku s cylindrem a deštníkem. Původně byla i tato socha dřevěná. Časem ale vzala za své, a tak je nový švihák lázeňský odlitý z umělého kamene. V parku byste ho ale hledali marně. Zdobí náměstí Konstantinových Lázní nedaleko fontány. Autorem sochy je akademický malíř Jaroslav Šindelář.

Sochařská galerie pod širým nebem v Konstantinových Lázních

Ale zpátky do parku. Kromě soch zde najdete také jeden unikát na poli minerálních vod. Vyvěrá zde minerálka s nejvyšším obsahem kysličníku, tedy oxidu uhličitého ze všech pramenů u nás. Ochutnat ji můžete uprostřed parku v pavilonu Prusíkova pramene.

Minerální voda léčí tělo, sochy zase duši, nebo chcete-li psychiku pacientů. A ty potěší i oko všech návštěvníků, kteří zavítají do malebného lázeňského městečka na západě Čech na Tachovsku jménem Konstantinovy Lázně.

A proč vlastně Konstantinovy Lázně? Původně tady na léčivých pramenech založili lázně sedláci z vedlejší Nové Vsi roku 1803. Tak se také po nějaký čas lázně jmenovaly. Nová Ves. Později koupil lázně spolu s okolním panstvím kníže Konstantin z Löwensteinu a od té doby jezdí lázeňští hosté do Konstantinových Lázní.

autor: Pavel Halla
Spustit audio