V lesích na Havlíčkobrodsku stojí jeden z nejstarších českých mostů. U Lutriána

9. březen 2016
Česko – země neznámá

Ve středověku vedla z Prahy do Havlíčkova Brodu, odtud přes Štoky do Jihlavy a dál na Znojmo takzvaná Haberská stezka. Odbočka na Brno vedla přes soutok říčky Šlapanky a Zlatého potoka mezi Kamennou a Věžnicí na Havlíčkobrodsku. Dnes je to klidné místo s kamenným mostem, který se jmenuje U Lutriána.

„Podle dostupných informací by se mělo jednat o jeden z nejstarších mostů na Vysočině a možná i v celé České republice,“ říká starosta Věžnice Josef Málek. Odborníci přesné stáří mostu neznají, ale dá se odhadnout podle způsobu stavby a použitého materiálu, lomového kamene. Podle toho je jeho stáří srovnatelné s pražským Karlovým mostem. I jeho umístění na bývalé Haberské stezce tomu odpovídá.

Kamenný most tvoří tři oblouky. Mezi nimi jsou dva sloupy, které jsou proti proudu zahrocené kvůli krám při jarním tání. Dávné umění stavitelů a kameníků nejspíš zajistilo, že most přečkal celá staletí a stojí dodnes.

V roce 2003 se dočkal opravy, při které se odstranil nevzhledný asfaltový povrch, jejž nahradilo kamenné dláždění. „Památkáři chtěli most nahodit, nakonec souhlasili s tím, že se jenom natře vápnem,“ popisuje Josef Málek. Bílá barva ale na mostě dlouho nevydržela a dnes je zase krásně přírodně kamenný.

Most nese jméno pravděpodobně podle vydry říční. I díky ní je tu evropsky významná lokalita

A kde vzal kamenný most své podivné jméno? Některé historické prameny říkají, že podle luteránské víry majitele panství. Lutriánský se říkalo i sousedícímu mlýnu. Ten tu také stojí dodnes. „Myslím si, že to spíš má spojitost s vydrou, kvůli které je tato oblast vyhlášená jako významná evropská lokalita,“ říká Josef Málek. Latinsky se totiž vydře říká lutra.

U mostu stojí turistická odpočívka s informačními tabulemi. Pohodlnému čekání na vydru tak nic nebrání.

Spustit audio