V lesích u Mariánských lázní stojí hájenka v alpském stylu. Zdobí středověkou stezku

22. leden 2018
Česko – země neznámá

Kolem Mariánských Lázní v západních Čechách se rozprostírají hluboké lesy. Dodnes se zachovala překrásná příroda, včetně několika přírodních rezervací. V lokalitě zvané Královský kámen narazíte na více než sto let starou hájenku, která je postavená v hodně netradičním slohu.

Hájenka má širokou sedlovou střechu a je inspirována stavbami ve švýcarsko-tyrolském stylu. V roce 1913 ji nechal postavit tehdejší majitel panství a vášnivý nimrod, kníže Schönburg-Waldenburg. Přízemí sloužilo jako zázemí hajného, v podkroví se ubytovávali vzácní hosté, kteří sem přijížděli na lov.

Kratochvíle skončily po druhé světové válce, kdy území nejprve drancovali američtí vojáci a následně vojáci českoslovenští. To když se bývalá obora stala součástí vojenského výcvikového areálu. Hajný byl ale potřeba za každého režimu. A tak hájenka vydržela až do dnešních dnů v původní podobě, kdy je oblast vyhledávaným cílem turistů.

Historie místa je mnohem starší

Kolem hájenky vedla už ve středověku zemská stezka Via Regia, přes klášter v Teplé až do Prahy. Dodnes jsou v terénu patrné zářezy po úvozech pro vozy. Při nedávných archeologických průzkumech se navíc našla spousta podkov po mulách.

Stezka Via Regia vede do Prahy

V lokalitě zvané Královský kámen, což je výškový bod s nadmořskou výškou 852 metrů, se stezka dostává na náhorní plošinu Slavkovského lesa a jde o její nejvyšší části. V zimě tu bývá hodně sněhu. I proto jsou stezky, včetně té historické, oblíbeným místem pro zimní radovánky, hlavně běžkování.

V létě zase můžete nachodit desítky pěších kilometrů. Čistá příroda s hlubokými lesy a loukami vás zcela jistě pohltí. Za vidění stojí například přírodní rezervace Tajga, což je zachovalé vrchovištní rašeliniště. Nebo nedaleká rezervace Kladská se středověkou rybniční soustavou.

autor: Pavel Halla
Spustit audio