V Leteckém muzeu Metoděje Vlacha zjistíte, jak se cítí piloti

3. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Návštěvu Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi si užije celá rodina. Čeká vás v něm nevšední podívaná. Navíc si můžete objednat vyhlídkové lety nebo si vychutnat kávu v místní kavárně s výhledem na travnatou startovací plochu. A pro nejmenší návštěvníky jsou připravená malá šlapací letadla.

Sbírka Leteckého muzea Metoděje Vlacha čítá 26 letadel, originálů i replik z období začátků letectví až po současnost. Většina letadel je plně funkčních a můžete se v nich při speciálních akcích dokonce i proletět. K hlavním zajímavostem patří replika letadla Metoda Vlacha, konstruktéra a aviatika, který právě v Mladé Boleslavi postavil v roce 1912 první české letadlo poháněné automobilovým motorem a sám s ním vzlétl.

Tato plně funkční létající replika má své čestné místo přímo uprostřed stropu muzea, na kterém jsou zavěšené i další letecké unikáty. Mezi stěžejní exponáty muzea patří také originál slavného ruského letounu Polikarpov z roku 1937, který létal za války i po válce, a do muzea sám přiletěl ze Slovinska v roce 2004.

V muzeu vás čekají i nevšední zážitky

Milovníci filmů si mohou prohlédnout vystavený model kokpitu „Spitfira“, ve kterém byly natáčeny scény ze slavného filmu Tmavomodrý svět. Malí i velcí si mohou vyzkoušet své pilotní umění na připravených simulátorech letounů z první světové války. Malá dřevěná letadélka věrně simulují pohyb letadla i jeho otřesy a na prostorné obrazovce si můžete vychutnat let nad Prahou nebo podlet mostu. Ve speciálním zařízení si tu navíc můžete vyzkoušet i pocit při vrutech ve stíhačce.

V dílně se právě připravuje replika letadla Caudron

Vzhledem k tomu, že jsou některé exponáty věrnými replikami, najdete tu i modelářskou dílnu. Právě nyní je v ní rozestavěná konstrukce historického letadla Caudron. A protože letadlo připravuje skupina skutečných nadšenců a milovníků letectví, vydá se už příští rok na svůj první let nad Mladou Boleslaví.

Na balkoně muzea si můžete prohlédnout množství menších exponátů z historie letectví. Jsou tu originály radiostanic, leteckých fotoaparátů, uniforem i nejrůznějších přístrojů. Stojí za to věnovat se také velmi propracovaným interaktivním tabulím, které nabízí komplexní informace o každém vystaveném letounu.

A pokud se vám nebude chtít chodit po schodech, můžete se z prvního patra svézt dolů po skluzavce, kterou používají dopravní letadla k evakuaci pasažérů. Jakkoliv se výška zdá velká, dole vás čeká matrace a měkké přistání.

Spustit audio