V Mechovém údolí na Chebsku rostou masožravé rostliny i vzácné orchideje

12. duben 2016
Česko – země neznámá

Co vzácného asi ukrývá kousek přírody s poetickým názvem Mechové údolí pod Mechových vrchem v západních Čechách? Minerální prameny, slatinu a spoustu vzácných rostlin. Vydejte se s námi do přírodní rezervace nedaleko obce Brtná u Dolního Žandova, kam nevedou žádné turistické trasy.

Přírodní rezervace Mechové údolí existuje teprve od roku 1998. Do té doby se toto území považovalo za běžnou součást lesa a mokřinám a slatinám plným vzácných rostlin hrozilo vysušení a „zúrodnění“. Naštěstí se to nestalo. Mechové údolí je pod ochranou Karlovarského kraje.

Vzniku přírodní rezervace přitom předcházela přímo detektivní práce botaniků. Hledali vzácnou orchidej měkkyni bažinnou, o které byla zmínka v historickém herbáři z roku 1911 Květena Čech a Moravy botanika Jahna.

Nenápadná žlutozelená orchidej roste jen do výšky patnácti centimetrů a patří mezi nejmenší druhy orchidejí vůbec. Od doby popisu orchideje v herbáři se ji ale nepodařilo nalézt a mezitím se zařadila mezi naše nejvzácnější rostliny.

Nenápadná kráska měkkyně bažinná

Zlom nastal až v roce 1996, kdy se botanici a znalci vstavačových rostlin rozhodli začít s pátrací akcí po vzácné rostlince. Objevili přitom unikátní, do té doby bezejmenné rašeliniště pod Mechovým vrchem a v něm skutečně i onu vzácnou orchidej. V České republice roste kromě Mechového údolí už jen na jednom místě u Doks na Českolipsku. Nepravidelně také prý občas vyroste na Třeboňsku.

Mechové údolí ukrývá i vzácnou orchidej

V Mechovém údolí na Chebsku najdeme i další vzácné rostliny. Například kriticky ohroženou hrotnosemenku bílou a ohrožené druhy masožravých rostlin. Tučnici obecnou, rosnatku okrouhlolistou a bublinatku menší.

Rozloha rezervace je přibližně 6,5 hektaru a území Mechového údolí se kryje s evropsky významnou lokalitou stejného názvu o rozloze téměř 10 hektarů, zahrnutou do soustavy Natura 2000.

Mechové údolí se nachází asi kilometr od obce Brtná. Dojdete sem po polní a lesní cestě vedoucí pastvinami. V okolí Brtné můžete také přímo ochutnat vodu z několika minerálních pramenů kyselek.

autor: Pavel Halla
Spustit audio