V Mělnickém Vtelnu přeměnili barokní kostel na multifukční kulturní centrum

9. říjen 2015
Česko – země neznámá

Pokud v Mělnickém Vtelnu řeknete, že jdete do kostela, neznamená to, že jdete na mši. V této středočeské obci nedaleko Mělníka se do kostela chodí na přednášky, koncerty nebo výstavy. Zdejší barokní svatostánek byl léta v havarijním stavu, před 11 lety ale začala jeho postupná rekonstrukce.

Zastupitelé obce si přáli, aby opravená stavba sloužila i dalším generacím a byla místem vzájemného setkávání. Proto jej v roce 2011 přeměnili na multifukční kulturní centrum. Proměnou přitom prošlo i nejbližší okolí kostela.

Kostel v Mělnickém Vtelnu byl postaven v pozdně barokním slohu v roce 1786. Od 50. let minulého století však chátral, až se postupně dostal do havarijního stavu. Díky památkově cennému kamennému portálu, kazatelně, nápisům na stěnách hlavní lodě a stolu Páně byl v roce 2000 zapsán do registru památek. V roce 2005 se zahájil systematický proces jeho obnovy.

Byl opraven kamenný portál a vstupní schodiště, byly restaurovány vitráže, posílena statika stropu, obnoveno schodiště do věže a kruchty a zrestaurovány stropní výmalby. Postupně dostal kostel a jeho okolí podobu kulturního centra podle návrhu architekty Petry Zajíčkové.

Centrum se veřejnosti otevřelo teprve letos v červnu, ale už má své stálé návštěvníky. Jednotlivé akce se tu konají až třikrát týdně, během festivalů se využívají všechny prostory najednou.

Barokní kostel se málem zřítil, zvony přežily

V hlavní lodi kostela se konají různé přednášky a koncerty a právě tady najdete i hlavní výstavní prostory. Návštěvníci ale mohou vystoupat také na dvě krusty s výhledem na celou hlavní loď a ještě o patro výš do části zrekonstruované zvonice.

I půda se využívá jako velkorysý výstavní prostor

Barokní kostel se sice málem zřítil, ale dva staré zvony se jako zázrakem zachovaly dodnes. Ze zvonice se vchází na bývalou půdu kostela. V podkroví postupně vzniká další výstavní prostor, který by se měl zaměřit na historii obce a dokumentaci průběhu obnovy kostela.

Velice příjemně je využito i okolí svatostánku. V těsné blízkosti kostela byl vybudován letní amfiteátr pro divadelní představní, koncerty a přehlídky. Návštěvníci tu po vzoru dávných římských amfiteátrů sedí v půlkruhu na dřevěných lavicích, ve večerních hodinách jim jako orientační body svítí v uličkách světla a v případě potřeby mohou využít pohodlné teplé sedáky. Kapacita amfiteátru je až 250 lidí.

Na místě bývalé fary vznikla útulná dřevěná kavárna. Přes léto se nejvíc využívá její terasa, na podzim a zimu se život stěhuje dovnitř kavárny. Díky prostorným francouzským oknům vidíte z kavárny celý prostor kulturního centra a také dění v okolí amfiteátru.

Spustit audio