V minimuzeu ve Městě Albrechticích se můžete vrátit do časů svého dětství

2. červen 2017
Česko – země neznámá

Město Albrechtice se nachází ve Slezsku, v Osoblažském výběžku. Žijí v něm manželé Hana a Zdeněk Břicháčkovi, které spojuje neobvyklý koníček. Před lety začali sbírat kočárky. A o něco později k nim přidali i panenky a další hračky, takže sbírka brzy zaplnila téměř celý dům. A tak si v roce 2012 otevřeli Muzeum kočárků a panenek.

Nachází se v malém žlutém domku naproti autobusovému nádraží. V pohádkovém domečku, skoro jako pro panenky, vystavují na 150 kočárků různých typů a velikostí a na 300 panenek. Atmosféru starých časů a dětských snů doplňují další hračky, jako plyšoví medvídci, dřevěná autíčka, kuchyňka nebo dřevěný panáček, který louská ořechy.

Podle Zdeňka Břicháčka má hlavní zásluhu na vzniku pozoruhodné sbírky jeho žena Hana. Ta měla vždycky ráda staré kočárky a hračky, a když čekala druhou dceru, rozhodla se pořídit si kočárek svých snů. Stálo ji to hodně úsilí, ale podařilo se jí to. Byl to kočárek z bužírkové košatiny, takzvaná kukaň.

Část sbírky manželů Břicháčkových pochází z darů přátel, část koupili v aukcích, něco je rodinnou památkou. Sbírka se jim neustále rozrůstá a začínají sbírat i staré fotografie, na kterých jsou kočárky s maminkami a dětmi. Některé kočárky našel pan Zdeněk, který pracuje u technických služeb, vyhozené u popelnic. S manželkou je potom společně opravují a shánějí náhradní díly.

V každém z kočárků v muzeu najdete samozřejmě panenku. Jedna z nich se jmenuje Dáda, zazpívá vám tři písničky od Dády Patrasové. Jsou zde k vidění také dětské kočárky na hraní, háčkované nebo keramické miniatury kočárků. Ty klasické, ve kterých se vozí miminka, jsou většinou českých značek jako Liberta, Omnia, Dubena, Směr nebo Igra. Ale je tu vystavený i tuzexový kočárek značky Zekiwa.

V aute žije plyšový medvěd ze sbírky v historické sedačce

První výstava pro veřejnost se uskutečnila na nedalekém zámku v Linhartovech. Tehdy napsala do návštěvní knihy jejich dcera Veronika: „Maminko, máš to tu moc pěkné, jen to už prosím netahej domů.“

Hračky, kočárky a panenky totiž opravdu začínaly utlačovat majitele v jejich vlastním domě. Dokonce i v garáži parkovaly jen samé exponáty, takže auto muselo stát venku. A proto se narodilo ve Minimuzeum kočárků a panenek.

autor: dam
Spustit audio