V Moravské Třebové se můžete projít naučnou stezkou, která mapuje dějiny školství

11. květen 2018
Česko – země neznámá

V Moravské Třebové v Pardubickém kraji mají naučnou stezku věnovanou dějinám tamního školství. Město bylo vždy centrem vzdělání pro široké okolí, a proto se v něm vystřídalo mnoho nejrůznějších škol, a to už od 16. století. Naučná stezka s 11 zastaveními vede od nejstarší školy latinské až po školy současné. Na informačních tabulích si můžete přečíst nejen o konkrétní škole, ale i o obecných dějinách školství.

Nejstarší dochovaná školní budova v Moravské Třebové stojí na Kostelním náměstí a patřila škole latinské. Pochází z 16. století a je jednoznačným dokladem, jak velkou péči město školství věnovalo a jaký mělo zájem o úroveň svých studentů. Nešlo totiž o triviální školu, kde se učilo číst, psát a počítat, ale o školu vyšší. Odtud žáci odcházeli na univerzity a mnozí na studia do zahraničí.

Z naučné tabule zjistíte, že jsou na stejném náměstí i další vzdělávací instituce. Stojí tady jedna základní škola, která je zajímavá tím, že vznikla jako dívčí měšťanka už na konci 19. století. Za dlouhá léta se tady ovšem prostřídalo ještě mnoho škol. A stojí zde i fara, ve které ve své době působila farní škola.

Na náměstí T. G. Masaryka zase narazíte na budovu bývalé soukromé školy, která dokládá, že rivalita ve školství fungovala i v minulosti. Budova tady stála už na konci 16. století. A protože byla konkurencí školy městské, neměli se mezi sebou rádi nejen učitelé, ale i žáci. A tak se občas stávalo, že se žáci vzájemně napadali na pokyn vyučujících.

Nedaleko náměstí, na jedné z nejrušnějších moravskotřebovských křižovatek, se nachází další základní škola a další naučná tabule. Tady za Rakouska-Uherska bývala chlapecká měšťanka. Na druhé straně je bývalá budova piaristického gymnázia, dnes jedna z budov Městského úřadu v Moravské Třebové. I tady se vystřídala řada škol, včetně střední zemědělské.

Naučná tabule na soukromé škole na náměstí T. G. Masaryka

Od roku 1949 působí v Moravské Třebové jediná vojenská střední škola v republice. Její areál má ale svoji vojenskou tradici už z dřívějška. V době první republiky v něm bylo vojenské reálné gymnázium pro děti emigrantů z Ruska. Připomíná je takzvaný ruský sektor na místním moravskotřebovském hřbitově.

autor: BAL
Spustit audio