V muzeu historických rádií v Dolní Čermné je k vidění i Goebbelsova tlama

15. květen 2018
Česko – země neznámá

Třináct let sbíral Karel Hrodek z Dolní Čermné historická rádia a další podobnou techniku. Shromáždil tak přes 170 exponátů. Ale nenechal si je pro sebe. Vybudoval soukromé muzeum rádií, kde si je všichni zájemci mohou prohlédnout. A to dokonce zdarma.

Dnes čtyřiasedmdesátiletý Karel Hrodek pracoval přes 30 let v Tesle Lanškroun a i po jejím zániku se nadále věnovat elektrotechnice. Je to totiž nejen jeho povolání, ale také velká vášeň. Ke sbírce rádií se ale dostal náhodou. Začínal sbíráním elektrosoučástek pocházejících ze zaniklé Tesly Lanškroun, protože chtěl přijít na jiné myšlenky po smrti manželky. A když pak rozmontovával různé radiopřijímače kvůli součástkám, napadlo ho začít sbírat celé přístroje.

Postupně shromáždil česká i světová historická rádia nejrůznějších značek, především Philips, Titan nebo Westinghouse. V muzeu můžete vidět také drobné přístroje z úplných začátků rozhlasového vysílání – krystalové přijímače bez elektrického napájení, které mohl poslouchat jen jediný člověk ze sluchátek. Nejstarším takovým přístrojem ve sbírce v Dolní Čermné je typ Zenit z roku 1929, což je jen šest let od zahájení rozhlasového vysílání v Československu.

Ve sbírce je navíc řada designově zajímavých produktů z československé výroby. Třeba krásný československý tranzistorový přijímač TESLA T58, který má tvar kabelky. A hodně zvláštní je pak rádio ve tvaru hokejového puku vyrobené při příležitosti mistrovství světa v ledním hokeji v Československu v roce 1978.

Přes 170 přístrojů má Karel Hrodek ve své sbírce v Dolní Čermné

Za nejvzácnější ve své sbírce považuje Karel Hrodek dvě rádia z dob druhé světové války, zvané lidově Goebbelsova tlama, které jsou technicky uzpůsobeny k tomu, aby na nich nebylo možné poslouchat zahraniční rozhlas.

V muzeu v Dolní Čermné je kromě rádií možné vidět také sbírku elektrosoučástek z Tesly Lanškroun nebo další přístroje, například gramofony, kotoučové magnetofony, telefony či různé měřicí přístroje. Podívat se tam je možné po předchozí domluvě, například na telefonním čísle firmy HaS Lanškroun, v jejímž sousedství v Dolní Čermné muzeum sídlí: 465 500 324.

autor: RUS
Spustit audio