V muzeu v Ostroměři ožívá pravěk. Díky slavným rodákům Štorchovi a Zemanovi

17. květen 2017
Česko – země neznámá

Spisovatel Eduard Štorch, režisér a výtvarník Karel Zeman a potomek slavného loutkářského rodu Matěj Kopecký. Tři znamenité Čechy spojuje místo narození: Ostroměř na Jičínsku. A právě v tamním muzeu jim věnovali stálou expozici, která je zároveň pozvánkou na výlet do pravěku.

Ostroměřské kulturní středisko, které sídlí v bývalé škole, představuje život a dílo učitele, archeologa a spisovatele Eduarda Štorcha, věhlasného českého režiséra a výtvarníka Karla Zemana a také nejrozsáhlejší hradiště Královéhradeckého kraje. A přibližuje i další osobnost: potomka slavného loutkářského rodu, mnohaletého ředitele hradeckého divadla Drak Matěje Kopeckého, který se v Ostroměři narodil v maringotce.

Vesnička Ostroměř leží blízko Hořic pod úbočím Chlumů, podél toku řeky Javorky. Dávné osídlení dokládají archeologické nálezy už z doby kamenné a bronzové. V rozsáhlém slovanském hradišti se našla i legendární černá perla a poklad stříbrných mincí z 10. století.

U hlavní silnice mezi Jičínem a Hradcem Králové v ostroměřské ulici T. G. Masaryka stojí dnes mamut. Kovová skulptura, která probouzí zvědavost a láká do zdejšího muzea.

Od pravěku Štorcha do pravěku Zemana

Eduard Štorch se v Ostroměři narodil v roce 1878. Vzdělání získal v Hradci Králové, pracovně působil v Praze, středočeské Lobči nebo slovenské Bratislavě. Napsal dvacet knih pro mládež z období pravěku, včetně populárních Lovců mamutů, Osady Havranů, U veliké řeky, Minehavy nebo Bronzového pokladu se skvělými ilustracemi Zdeňka Buriana. Štorch tak motivoval i české archeology ke studiu pravěkých dějin.

Pravěká expozice ve Štorchově muzeu v Ostroměři

Paralelou mezi tvorbou Štorcha a dalšího slavného ostroměřského rodáka Karla Zemana je pravěk. Ostroměřská expozice připomíná mimo jiné i Zemanovu filmovou Cestu do pravěku. Zachycuje dobrodružnou výpravu čtyř zvídavých kluků, kteří na malé pramičce proplouvají do dávné minulosti.

„Máme tady v ostroměřském muzeu klobouček, který nosil malý Jirka v Cestě do pravěku, ale taky originál brýlí Karla Zemana, které nám věnovala jeho žena," přibližuje průvodkyně muzea Věra Štejnarová.

Loutkoherec Kopecký se narodil v maringotce

V maringotce, přímo proti rodnému domu Karla Zemana, spatřil v listopadu roku 1923 světlo světa pokračovatel slavného loutkářského rodu Kopeckých – Matěj. Od roku 1959 byl členem, a pak také dlouholetým ředitelem hradeckého divadla DRAK, kde ztvárnil řadu zajímavých rolí.

Jeviště v loutkovém divadle Matěj v Ostroměři

Jak si ostroměřští svého rodáka váží, dokládá připomenutí ve Štorchově muzeu, které je zároveň i sídlem loutkového divadla Matěj. V bývalé škole, v půvabném přízemním prostoru hrají místní senioři dvakrát až třikrát za měsíc loutková představení pro školáky a po dohodě i pro další zájemce.

Muzeum Eduarda Štorcha v Ostroměři je otevřené od úterý do soboty od 10 do 15 hodin (po zazvonění), další prohlídky muzea si můžete domluvit telefonicky na čísle 493 035 585.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.