V Myšenci mají tři slunce. Černý turmalín je vytvořil na zdejší skalce

21. září 2015
Česko – země neznámá

Jan Oswald, jeden ze zakladatelů jihočeské mineralogie, učinil v roce 1964 překvapivý objev. Ve vesnici Myšenec na Písecku si všiml nevšední skalky. Růžově a šedivě žíhaný kámen přetínaly tři výrazné pruhy, což odborně řečeno znamenalo, že šlo o agregáty černého turmalínu neobvyklé velikosti.

Turmalín je velmi zajímavý minerál. Jeho jméno pochází ze sinhálštiny. Jde o zkomoleninu sinhálského slova thuramali, kterým se v 18. století označovaly barevné drahokamy dovážené z Asie do Evropy. Turmalíny mohou mít totiž celou škálu barev od černé až po čirou, dokonce mohou být i mnohobarevné a odjakživa byly oblíbené mezi klenotníky. Jasně červený turmalín najdeme na české Svatováclavské koruně.

Čtěte také

Turmalíny vznikají většinou hluboko pod zemským povrchem, uvádí se hloubka 70 až 80 kilometrů, a ven se dostávají spolu s vyvřelinami. V Myšenci se turmalín nachází vrostlý do žíly draselného živce a křemene, která se geologickými pochody dostala na povrch země. Nerost tu najdeme ve tvaru jakéhosi pruhu či vějíře, nepřesně označovaného jako slunce. Nejdelší „vějíř“ je dlouhý 65 centimetrů, zbylé dva zhruba 40. Jde o naprostý unikát, takto velké útvary nemají na našem území obdobu.

Myšenecká slunce

Skalka s turmalíny v Myšenci je od roku 1986 chráněná jako přírodní památka. Je volně přístupná a najdete ji v centru vesnice, u zadního traktu domu číslo 28. Vede k ní i značený vycházkový okruh naučné stezky Po břehu Blanice, která má výchozí bod i cíl v nedalekém Protivíně.

autor: Filip Černý
Spustit audio