V nenápadné chalupě na Pelhřimovsku sídlí muzeum s tisíci izolátorů a bleskojistek

3. říjen 2016
Česko – země neznámá

Na Vysočině se mezi obcemi Kámen a Obrataň nachází rybník Dvořiště. U něj stojí chalupa Františka Daňka. Zvenku vypadá úplně normálně, sotva ale vstoupíte dovnitř, máte pocit, že jste se ocitli v elektrárně. Pan Daněk totiž už přes 50 let sbírá izolátory a bleskojistky a zřídil i jejich muzeum.

„Sbírám je od roku 1963, to jsem sehnal první izolátor na vysoké napětí,“ říká František Daněk. Elektřina ho lákala už jako malého kluka. Izolátory byly ale značně nedostupné. Byly nejen ve velké výšce, ale navíc na sloupu vysokého napětí. První izolátory proto pan Daněk sbíral pod sloupy, když je energetici vyměňovali. Často byly rozbité a sběratel je musel pracně slepovat. Později si našel jiné prameny. Chodil loudit přímo do energetických firem.

„Izolátor je součást elektrického zařízení, která mechanicky spojuje a elektricky rozděluje části o různém potenciálu,“ cituje František Daněk odbornou definici. Laik by řekl, že se jedná o to keramické na vršku sloupu vysokého napětí. První izolátory ovšem neizolovaly elektřinu, ale byly součástí telegrafu. František Daněk má ve své sbírce dokonce unikát z poloviny 19. století.

7 022 a 806

V policích muzea najdete izolátory různých tvarů i materiálů. „Jsou izolátory roubíkové, podpěrné, závěsné, pro vysílače,“ vyjmenovává základní skupiny sběratel. Podle těchto skupin je má roztříděné v regálech. „Izolátorů mám 7 022 a bleskojistek 806,“ prozradil František Daněk. Bleskojistka je něco jako hromosvod. „Je to přístroj, který funguje jako pojistný ventil u elektrického zařízení. Odpustí přebytečnou elektřinu při přepětí do země,“ dodává sběratel.

Někomu z pergoly visí psí víno, panu Daňkovi izolátory a bleskojistky

V České republice je jen do desítky sběratelů izolátorů a bleskojistek. Pravidelně se scházejí a vyměňují si mezi sebou informace i exponáty. František Daněk má ve své sbírce izolátory z celého světa. Říká, že dobře se obchoduje s Amerikou. Tam je prý sběratelů hodně. Vzpomíná ale i na doby, kdy rozesílal dopisy do energetických firem po celé Evropě a potom například vezl z Bulharska trabantem desítky kilogramů izolátorů.

Muzeum izolátorů a bleskojistek v Obratani na Vysočině stojí za to navštívit. Musíte se ale předem telefonicky ohlásit, protože František Daněk občas pracuje i o víkendu. Návštěvy tohoto technického muzea se nemusí bát ani laici. Zaručeně dostanou srozumitelný výklad.

Další informace včetně kontaktu najdete zde.

Spustit audio