V novém parku na pražském Pohořelci byl založen i rybník

19. listopad 2015
Česko – země neznámá

V Praze nevyrůstají jen kancelářské budovy a obchodní centra, ale objevují se i nová zelená místa. Na Pohořelci, kousek od Pražského hradu, vznikl loni park Maxe van der Stoela. Na místě, kterému se dříve říkalo Na Šancích, dnes můžete nedaleko rušné pražské komunikace posedět třeba u rybníka.

Dříve stávaly na tomto místě garáže, rozprostírala se zahrádkářská kolonie a později staveniště tunelu Blanka. Dnes tu běhají děti, procházejí se lidé se psy a z vyhlídky jsou vidět věže Svatovítské katedrály, Lorety, Černínský palác, Petřín nebo Žižkovská věž.

Nový park o rozloze 2,5 hektaru vznikl na křížení Patočkovy, Myslbekovy a Střešovické ulice. Společně s dětmi v něm objevíte celou řadu herních prvků od kladin přes balanční kvádry až po lanovou pyramidu. Bude-li to správné počasí, učarují vašim potomkům i zábavné prvky na potoce Brusnice, který parkem protéká.

V jihovýchodní části parku, pod šancemi a vojenským hřbitovem, bývalým hřbitovem hradčanské dělostřelecké posádky, byl založen rybník o rozloze 1,5 tisíce metrů čtverečních. Působivá je také výše zmíněná vyhlídka.

Pohled přes šance k Hradu

Park dostal jméno po nizozemském ministru zahraničních věcí Maxi van der Stoelovi. Byl prvním západoevropským politikem, který kontaktoval a podpořil signatáře Charty 77, přesněji jejího mluvčího profesora Jana Patočku.

Park se nachází na pražském Pohořelci, přímo u tramvajové zastávky Hládkov.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.