V Opavě se můžete stát vesmírnými tuláky. Díky unikátnímu modelu sluneční soustavy

3. březen 2015
Česko – země neznámá

Toulat se vesmírem je nedosažitelným snem mnoha romantiků. Toužebně hledí k obloze a pozorují souhvězdí a zářící planety. V Opavě na severu Moravy se však mohou stát skutečnými vesmírnými tuláky. Ovšem hezky pohodlně - bez raket a skafandru, bez dlouhého času stráveného ve vesmírném prostoru. Jen s dobrými botami nebo kolem. A samozřejmě s mapkou z místního informačního centra.

Na nápad vytvořit v Opavě a jejím okolí Model sluneční soustavy přišli studenti Mendelova gymnázia. Jako výchozí bod si zvolili kašnu na Horním náměstí, jíž už dlouhé roky dominuje velká kamenná koule. Tu studenti prohlásili za ústřední bod celého modelu, tedy za Slunce. Oproti tomu skutečnému je v poměru 1:626 576 000.

Horní náměstí se Sluncem

A v tomto měřítku pak sestavili model celé naší sluneční soustavy. Planeta Merkur je tak velká přibližně jako hrášek a naše Země stěží dosahuje velikosti golfového míčku.

Zachována je ve stejném poměru také skutečná vzdálenost mezi planetami, které jsou navíc umístěny poblíž zajímavých budov a míst v Opavě a v okolí. První z planet, tedy Merkur, tak naleznete necelých sto metrů od Slunce, vedle Slezského divadla. Planeta Země se zabydlela i spolu s měsícem ve Dvořákových sadech.

Za posledními zástupci naší Sluneční soustavy, Neptunem a Plutem se už ale trochu projedete. Model Neptunu stojí totiž vedle Kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Stěbořicích a trpasličí planetka Pluto v Arboretu Nový Dvůr, přibližně devět kilometrů od Opavy.

Spustit audio