V Osíku u Litomyšle vyvěrá 10 pramenů. Dříve zásobovaly obec pitnou vodou

30. listopad 2017
Česko – země neznámá

Malou vesničkou jménem Osík u Litomyšle protéká říčka Desná, která v obci vytváří malebná zákoutí. Tamní příroda ale vytvořila i jednu raritu. Do Desné totiž v této nevelké vesnici přitéká voda z celkem 10 místních pramenů. Dřív bývaly zdrojem pitné vody a dodnes je v některých z nich voda krásně čistá a průzračná.

Rulačka, Karlíkova, Zrzánova, Šilerova, Kociánka, Lázničkova, U Markova mlýna. Tak pojmenovali obyvatelé Osíku své studánky, většinou jednoduše podle majitele nejbližší chalupy nebo podle přírodních či jiných zajímavostí v blízkém okolí. Osičtí berou své studánky jako přirozenou součást obce, kdysi se bez nich ale téměř neobešli.

Studánky byly totiž před zavedením vodovodu hlavním zdrojem pitné vody pro obec a okolí. A také společenským místem, u kterého se potkávali sousedé. A než jim do džberů natekla voda, stihli si říct spoustu zajímavého. Kromě toho v nich pradleny pravidelně máchaly prádlo. V zimě to mělo svou výhodu. Ve studánkách je totiž stálá teplota, takže je v chladném počasí nezábly ruce. Naopak v létě jim při máchání pravidelně ‚zalezlo za nehty’.

Užovky, ještěrky i ledňáčci

Studánky byly a do dneška jsou také místem, kde si lidé mohli užít pohled na krásu živé přírody, tedy na klasické obyvatele vod a okolí, jakými jsou žáby, ještěrky, užovky nebo plži. K vodě ale také s oblibou přilétávali ledňáčci a chodila pít lesní zvěř. Možná i to inspirovalo před pár lety studenty litomyšlského gymnázia k tomu, aby vytvořili jakýsi registr osických studánek a tak je, včetně jejich jmen a fotografií, dnes najdete i na internetových mapách.

Některé ze studánek se dochovaly tak, jak je kdysi místní používali, třeba tato Šilerova studánka

Pokud vyrazíte do Osíku za studánkami, můžete se kolem nich projít právě podle takové mapy nebo se zeptat místních. Rádi vám je ukáží. Zatím k jejich studánkám totiž nevede žádná naučná stezka, tu obec teprve plánuje. Anebo se prostě projděte podél toku řeky Desné. Studánky tam najdete téměř na každém kroku, je jich přece 10.

Kamenný most i moderní galerie

Prohlédnout si pak po cestě Osíkem můžete třeba i starý kamenný most s pískovcovými sochami. Nedaleko od něj, uprostřed obce, je rybník, který láká k odpočinku. K aktivitě pak naopak vybízí nedaleké golfové hřiště, snad jedno z nejmenších vůbec.

Kamenný most vede z centra obce do historicky nejstarší části z 12. století

V Osíku se nezapomeňte podívat také do části zvané Lazaret. Vznikla počátkem 18. století, jak už název napovídá, v dobách epidemie moru jako nemocnice pro případné pacienty z Litomyšle. Nemoc se ale městu vyhnula a do budov lazaretu se brzy nastěhovali obyčejní lidé, a tak postupně začala vznikat osada.

Osík dnes působí velice malebně, jakoby se v něm zastavil čas v době Aloise Jiráska, který tam z Litomyšle také rád chodíval. Na cestě do Lazaretu ale narazíte i na opravdu pokrokovou současnost v podobě moderní galerie White gallery. Architektonický a technický skvost uchovává mimo jiné díla malířky Ludmily Jandové a sochaře Františka Jandy, kteří v Osíku žili a tvořili.

autor: RUS
Spustit audio