V Otovicích vzniklo vyhlídkové molo bez jediného schodu. Uvidíte z něj na Krušné hory

26. září 2017
Česko – země neznámá

V Otovicích u Karlových Varů dostali úžasný nápad. Na okraji obce postavili neobvyklé vyhlídkové molo. Oproti jiným vyhlídkám nemá jediný schod, a tak se na nedaleké Krušné hory mohou podívat třeba i vozíčkáři.

Molo vyrostlo na rozhraní obcí Sedlec a Otovice. Má tvar vybouleného dřevěného chodníku. Je 33 metrů dlouhé a v nejvyšším bodě je vysoké téměř tři metry. Nabízí panoramatický pohled na vrcholky Krušných hor.

Uvidíte například Klínovec včetně tamní kamenné rozhledny, dále vrchy Meluzína, Vlčinec, Božídarský Špičák i lyžařské tratě na Neklidu. K orientaci v Krušnohorských dálkách vám pomůže panoramatický panel s popisky jednotlivých vrchů. Stavba mola trvala téměř rok a v roce 2014 ji realizoval soukromý investor. Molo má tedy za sebou teprve třetí turistickou sezónu.

K originální vyhlídkové stavbě zatím z Otovic nevede stezka, protože je v okolí chráněné ložisko kaolinu. Dávnou těžbu připomíná jen rybníček, který tu vznikl právě v čase těžby. Pod vyhlídkou na pastvinách jsou vzácné a chráněné mokřady s rákosím.

Krušné hory včetně vrcholu Klínovce

Tím, že molo nemá schody, dostanou se na originální vyhlídku na Krušné hory i méně pohybliví turisté včetně vozíčkářů.

Kraj kolem Karlových Varů byl obydlen odedávna. Hrad v Sedleci, sousedním sídle jihozápadně od Otovic, byl střediskem slovanského kmene, který ovládal zdejší území od 10. století. První zmínka o vsi Otovice pochází už z roku 1325, kdy zde český král Jan Lucemburský daroval 16 lánů země u Lokte mezi řekami Ohří a Teplou věrnému Kojatovi z Otovic.

Na přelomu 14. a 15. století probíhala druhá vlna německé kolonizace kraje. Tehdy byly založeny i Otovice, jako zemědělská osada. Noví příchozí byli z Krušných hor a ze Saska.

autor: Pavel Halla
Spustit audio