V parku Plachta v Hradci Králové žijí žáby, čolci, modrásci i vážky

2. červenec 2014
Česko – země neznámá

Není mnoho měst, která se na svém území mohou pochlubit unikátními přírodními lokalitami. Jednou z výjimek je Hradec Králové, kam se jezdí dívat i světoví herpetologové, tedy znalci plazů. Přírodní památka Plachta se totiž nachází doslova jen pár set metrů od velkého sídliště, a přesto tu žijí i vzácné druhy obojživelníků.

Na ploše přibližně 38 hektarů najdete lužní lesy, mokřady, písečné tůně, vřesoviště i hluboký les. Mozaika rybníků, jezírek, malých tůněk i vlhkých luk je oázou klidu, kde můžete jednoduše načerpat síly a odpočívat při procházce či projížďce na kole.

Pokud se ale zajímáte i o živou přírodu, můžete se zaposlouchat třeba do zpěvu lelka, nebo pozorovat rosničky a skokany a máte-li štěstí, najdete ve vodě vajíčka vzácného žabího druhu blatnice skvrnité. Díky rozmanitosti přírodních typů je tu možné vidět jak užovky či zmije, tak i třeba čolka horského.

Právě malé tůně a jezírka umožňují přežívat různým druhům obojživelníků, které ve velkých rybnících nenajdete.Na Plachtě žije také velké množství vážek, od běžné vážky ploské až po vzácnější vážku jasnoskvrnnou nebo šídlatku tmavou.

Přírodní rezervace Plachta

Nedílnou součástí zdejší lokality je také rumiště. Před časem místo totiž sloužilo jako vojenské cvičiště. Ač by se na první pohled mohly deponie zeminy a kusů betonu zdát jako škodlivý a přírodní prostředí hyzdící prvek, jsou ve skutečnosti velmi významné, protože poskytují zimoviště celé řadě živočichů, např. ještěrce obecné nebo užovce obojkové.

Vzácné živočichy a celé ekosystémy na Plachtě ještě donedávna ohrožovaly plány developerů, v červnu 2012 bylo ale území definitivně prohlášeno za přírodní památku.

Spustit audio