V pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit mají vánoční nej. Třeba obří vykrajovátko

17. prosinec 2019

I Vánoce mají svá nej. A kde jinde je hledat než v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově. V pěti patrech Dolní brány uvidíte obrovské vánoční ozdoby, obří prskavky i vykrajovátka na cukroví a také miniaturní betlémy. Jak říkají sami pracovníci agentury Dobrý den, která české rekordy eviduje, Vánoce jsou prostě inspirativní.

Vánoční rekord je možné najít v každém patře Dolní brány. A chybět samozřejmě nesmí ani čokoláda. Mladé cukrářky z ní vyrobily dokonce celý zámek. Půdorys má základnu velkou asi metr krát metr a stavba je do nejmenších podrobností inspirovaná skutečným zámkem ve Francii. Dílo je jedlé, a proto ho pro jistotu kryje skleněný poklop.

K Vánocům patří betlémy. V Muzeu rekordů a kuriozit na ně ovšem mnozí potřebují brýle. Ve vitríně mají betlém postavený ve skořápce lískového oříšku. Uvnitř je celá Svatá rodina, přičemž největší Josef měří pouhých 12 milimetrů. Další minibetlém je keramický a za podrobnější zkoumání stojí betlém umístěný v makovici. Vznikl z perníkového těsta. Sbírku doplňuje betlém ve skleněné lahvi.

A pak je tu obří vykrajovátko na cukroví. Pekařky se určitě vyděsí při představě, že by měly zadělávat perníkové těsto, ze kterého potom vykrojí stromek téměř skutečné velikosti. „Pro lepší představu. To, čím normálně vykrajujete perník, vám stojí vedle stolu a sahá vám to zhruba po krk,“ popisuje Josef Vaněk z agentury Dobrý den.

Slaměné ozdoby

V dalším patře visí ze stropu spousta vánočních ozdob vyrobených tradiční metodou ze slámy. Jen jejich rozměry jsou netradiční. Obyčejný zvonek je vysoký dobrých 70 centimetrů. „Aby ho mohl pan Vajbar během tří týdnů vyrobit, tak musel srpem požnout 520 metrů stébel,“ dodává Josef Vaněk. V koši je tu smotaný neuvěřitelně dlouhý slaměný řetěz a adventní věnec je místo ze slámy upletený z novinového papíru. „Je z 3494 papírových ruliček,“ prozrazuje Josef Vaněk.

Vánoční sbírku doplňuje v pelhřimovském muzeu krásný, ze dřeva vyřezaný anděl strážný. Na výšku měří 170 centimetrů a váží přes 50 kilogramů. „My si ho tady necháme přes celý rok, aby se s ním mohli návštěvníci vyfotit a měli i oni svého anděla strážného,“ dodává Josef Vaněk.

Spustit audio