V pivovarnickém muzeu ve Znojmě si mohou návštěvníci vlézt i do kotle na pivo

29. březen 2018
Česko – země neznámá

Znojmo je pro většinu z nás především městem vína. Možná proto někoho překvapí, že podobně silná je tam také tradice vaření piva. Historii zájemcům přibližuje Expozice pivovarnictví, která sídlí v předhradí znojemského hradu.

„Pivo se zde vařilo již od roku 1278, kdy římský král Rudolf I. udělil městu Znojmu právo várečné a mílové. A vařilo se až do roku 2009, kdy byla jeho výroba přerušena. V roce 2015 se do Znojma po šestileté odmlce výroba piva vrátila. A to do míst původního pivovaru v předhradí znojemského hradu, kde se pivo vařilo téměř 300 let,“ popisuje František Koudela, ředitel Znojemské besedy, která se o pivovarnické muzeum stará.

Chloubou expozice je varna s obřími měděnými kotli na vaření piva. „Jsou staré, ale byly uvedeny do původního stavu, takže vypadají jako nové. Kotle vyrobily Škodovy závody v roce 1930 a v roce 2010 byla varna prohlášena za národní kulturní památku,“ dodává Koudela. Do jednoho z kotlů se mohou jít návštěvníci dokonce podívat, dnem kotle vede točité kovové schodiště.

Znojemská expozice představuje nejenom historii vaření piva ve městě, návštěvníci mohou poznat také suroviny, ze kterých se pivo vaří, a nechat si vysvětlit složitou technologii vaření. Dospělí mohou pivo ochutnat. „Pivo se vaří vedle, v budově Znojemského městského pivovaru. Kdo tedy chce zakončit prohlídku ochutnávkou, může zamířit na exkurzi také do moderního pivovaru," říká ředitel Znojemské besedy.

Znojemská Expozice pivovarnictví není určená pro dospělé, zabaví i děti. „Pojali jsme výstavní prostory edukativně. A tak chceme samozřejmě děti zabavit během doby, kdy třeba jejich rodiče ochutnávají. Děti tady mohou plnit různé úkoly a soutěžit o takzvanou pivní kvasinku,“ prozrazuje František Koudela.

Expozice se otevře po zimní pauze znovu v dubnu

Otevírací doba Expozice pivovarnictví:

duben – říjen denně 9:30 – 17:30 hodin

V roce 2018 bude provoz zahájen v neděli 1. dubna. Od příští sezóny plánují Znojemští prodloužit provoz muzea na celý rok.

autor: hon
Spustit audio