V pohádkovém lomu u Hřiměždic můžete skočit do vody z desetimetrové žulové skály

4. červen 2018
Česko – země neznámá

Zatopený lom u středočeské obce Hřiměždice nedaleko Slapské přehrady možná znáte z filmu. Je tu tak divoká a krásná příroda, že si ho filmaři vybrali pro některé scény z filmů Výchova dívek v Čechách, Cesta peklem nebo Bobule 2. Dnes je to oblíbené rekreační místo. Skočit do vody si tu můžete z desetimetrové výšky přímo ze žulové skály.

Až do roku 1953 se v lomu těžila kvalitní tmavá žula. Lom se zatopil pouhý den po naražení silného spodního pramene, který je dodnes zárukou kvalitní vody. Lom v Hřiměždicích pak využívali k výcviku armádní potápěči.

Nejhlubší místo bychom v lomu našli u pontonu, kde je hloubka osm metrů. Skalní stěny vystupující z vody jsou hladké a téměř kolmé. Což znamená, že ten, kdo stojí na samotném kraji skály, je tak nad vodou v lehkém převisu. Právě toto našikmení vysokých žulových stěn a hloubka lákají milovníky skoků do vody. Skáče se tu rovnou ze skal. Výška jednotlivých úrovní je na kameni napsaná bílou barvou. A komu by to ještě bylo málo, může využít mohutnou třímetrovou konstrukci, která jako obří houpačka umožňuje skoky na houpající se hrazdě doprostřed zatopeného lomu.

A protože je toto místo pro skákání do vody jako dělané, koná se tu pravidelně koncem července akce nazvaná High Jump neboli extrémní skoky do vody. Během ní jsou ke skalám přidělané další přídavné konstrukce, které výšku skoků ještě násobí.

Pod pontonem je největší hloubka 8 metrů

Výhodou lomu v Hřiměždicích je nejen kamenitý charakter okolí, ale také velké travnaté plochy a vzrostlé stromy. Po koupání je tak možné si k odpočinku zvolit vyhřátý placatý žulový balvan nebo prosluněnou travnatou plochu. Díky stromům je tu ale i hodně zastíněných míst.

Hladinu zatopeného lomu navíc zdobí květy leknínů. Díky čisté a chladné vodě jsou jich tu už po mnoho let po celé léto rozsáhlé chráněné ostrovy.

Spustit audio