V Polné se v předvánočním shonu můžete zaposlouchat do adventní zvonkohry

18. prosinec 2015
Česko – země neznámá

V Polné na Vysočině si můžete v adventním čase vychutnat pětkrát za den vánoční koledy. Ať prší nebo sněží, každou sudou hodinu spustí místní zvonkohra čtyři vánoční písně. Romantické duše si pod slovem zvonkohra nejspíš představí desítky zvonečků, které se rozezní na pokyn hudebníka, ale žijeme v 21. století.

V Polné řídí melodie elektronická skříňka uložená na radnici. Bednička ukrývá na 600 písní a sama si vybírá, kdy kterou zahraje. Je naprogramovaná, aby v 10, 12, 14, 16 a 18 hodin každý den až do Nového roku hrála vánoční melodie.

Nejromantičtější je večerní cinkání v 18 hodin. Už je tma, park na Husově náměstí září vánočními světly, a kdyby u toho ještě drobně padal sníh, iluze Vánoc by byla dokonalá.

Počasí ovlivnit neumíme, ale naprogramovat stroj tak, aby spustil až po odbíjení zvonů nedalekého děkanského chrámu, bylo snadné. Prakticky čtvrt hodiny cinkají na náměstí koledy. Dvě minuty po celé spustí první z nich a poslední dozní jen chvíli před čtvrt.

Naši předkové by se asi divili, jak vypadá zvonkohra 21. století

Cinkání i k žádosti o ruku

První cinkání zvonkohry si v Polné vyzkoušeli v roce 2013. Bylo to na slavnostní zahájení adventního času, kdy na náměstí stály asi dvě stovky lidí a poslouchaly. Podle Hany Klímové, která má na radnici elektronickou zvonkohru na starosti, už dostali i jednu soukromou objednávku.

Jistý mladý muž totiž požádal, aby v neděli v pět hodin odpoledne zvonkohra zahrála. Že prý chce přítelkyni požádat o ruku. Později na radnici volal a děkoval. Vše prý klaplo.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio