V pražských Modřanech se objevil poklad. Skrýval ho viniční dům

30. říjen 2015
Česko – země neznámá

Na jižním okraji hlavního města Prahy, na pravém břehu řeky Vltavy se rozkládají Modřany. První záznamy o nich pocházejí z roku 1178, stejně jako první zmínky o modřanské vinici. Soběslav II. ji tehdy daroval Vyšehradské kapitule: „Dávám také těmže bratřím území v městečku Modřany na dva pluhy s vinicí.“

Později patřila vinice pražskému arcibiskupství, proto je označována jako arcibiskupská. A zřejmě je zároveň nejstarší vinicí v Praze. Viniční domek sloužil pro potřeby místních vinařů, je ovšem mnohem mladšího data. Vystavěn byl na začátku 19. století a náležela k němu hospodářská stavení - kravín, lisovna vína, řezárna, domek pro hlídače a také studna.

Viniční domek, roubená venkovská usedlost, sloužil při sklizni hroznů, přípravě vína a jeho uskladnění. V hlavním městě je unikátní ukázkou klasicistního domku s pětiosým průčelím, trámovým stropem, střechou ze štípané šindele, půdními průzory v podobě takzvaných volských ok a mansardovou střechou. V domku bývala i černá kuchyně s dýmníkem, průlezným komínem a chlebovou pecí.

Viniční domek byl vystavěn na samém začátku 19. století

Po rekonstrukci dokončené v roce 2014 byla ve viničním domku zřízena i obřadní síň, která bývá využívána také pro setkání se vzácnými návštěvami. V podkrovní galerii si můžete prohlédnout aktuální výstavu. V těsném sousedství vystavěná replika někdejší stodoly slouží jako zázemí pro památkově chráněný viniční dům. Nacházejí se v ní toalety či malá kavárna.

Čtěte také

Zem ukrývala stovky mincí

Při rekonstrukci viničního domku vynesly stavební práce na denní světlo poklad. Zem ukrývala hromadu mincí: 351 zlatých, 417 stříbrných a několik stříbrných šperků. Nejstarší mince pochází z roku 1771, ta nejmladší z roku 1937.

Obřadní síň ve viničním domku, zde se také přijímají vzácné návštěvy

Celkem šest kilo francouzských, rakouských a prvorepublikových mincí z takzvaného modřanského pokladu se přesunulo do rukou badatelů z Muzea hlavního města Prahy. Ti teď poklad spravují a mince dále zkoumají. Na otázku, komu poklad patřil, prý zatím není možné s určitostí odpovědět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.