V Přelouči uvidíte stará rádia, gramofony a magnetofony vyrobené firmou Tesla

18. leden 2016
Česko – země neznámá

V Přelouči mají zajímavé muzeum. Jde o soukromou sbírku bývalého zaměstnance Tesly Přelouč Petra Schejbala. Tento závod už dávno neexistuje. Petr Schejbal se ale snaží, aby se na jeho historii nezapomnělo. A tak ve své prodejně s elektronikou vystavuje všechny výrobky přeloučské Tesly, které se mu podařilo sehnat.

Původně chtěl vystavit jen rádia a magnetofony z let 1945 až 1992 se značkou Tesla, dnes má ale police plné i krásných radiopřijímačů z let válečných a předválečných.

Trojice přeloučských důstojníků Československé armády začala s výrobou radiové techniky pro armádu v roce 1921. Kvůli stavbě první výrobní budovy se ale zadlužili a zkrachovali. Jejich firmu koupilo Rádio Zenit. Ovšem ani to nebylo úspěšné a v roce 1927 přešlo pod křídla Siemens Halske.

Ti rádia úspěšně vyráběli až do konce druhé světové války. V roce 1945 převzali zavedený závod Češi a přeloučská fabrika se stala součástí sítě Tesla, která fungovala až do roku 1992.

Ucelená sbírka čítá na 200 kusů

Sbírka Petra Schejbala je v současné době kompletní. Čítá více než 200 kusů radiopřijímačů, tranzistorů a magnetofonové techniky. Tedy vše, co Tesla za 47 let své existence vyráběla. Jako bonus navíc jsou v muzeu k vidění i vzorky, které se do výroby nikdy nedostaly.

Petr Schejbal ve svém muzeu Tesly

Některé radiopřijímače jsou k vidění v několika výrobních verzích. Například rádio Máj. Jeho varianta se zelenou koženkou je zvláštní i tím, že se jedná o pětitisící výrobní kus. Jiný Máj s pozměněnou čelní maskou se zase vyrobil speciálně pro ředitele místního závodu.

Uprostřed muzea trůní i dvě nádherné hrací skříně, které v sobě mají kromě rádia i gramofon a magnetofon. V době, kdy si dělník Tesly vydělal za měsíc u pásu 600 korun, stály tyto skříně 12 tisíc. Petr Schejbal je ale pyšný na menší skříň – Chorál, rádio se stolečkem a zabudovanou stojací lampou s pergamenovým stínidlem.

Přeloučské prvenství v plošných spojích

Tranzistory z Přelouče byly svého času slavné nejen v Československu, ale i v zemích celé RVHP. Místní konstruktéři přišli s přelomovým vylepšením tranzistorových přijímačů na plošných spojích. Jestliže do té doby hrála bateriová rádia dvě hodiny, nové T58 vydrželo hrát i několik týdnů.

V muzeu je vystaveno i několik hracích skříní

V muzeu najdete těchto kabelkových tranzistorů několik, v různých barevných provedeních. A uvidíte tam i elegantní variantu speciálně vytvořenou pro TUZEX.

V Přelouči se kromě civilní produkce vyráběla i vojenská technika, především speciální komunikační zařízení, lambda, K12, nebo speciální pojítka pro policii. Petru Schejbalovi se zatím podařilo sehnat zhruba čtvrtinu těchto výrobků. Ty ale zatím nevystavuje, má je schované doma pod schody. V muzeu pro ně v tuto chvíli není dost místa.

I proto plánuje Petr Schejbal rozšíření výstavních prostor. Navíc chce ukázat výrobu, která pokračovala ve městě po rozpadu největšího přeloučského závodu. Z Muzea výrobků Tesly Přelouč se tak stane muzeum historie místního elektrotechnického průmyslu.

autor: KSA
Spustit audio