V Příměticích vinili Prokopa Diviše ze sucha. Později mu postavili památník

15. září 2017
Česko – země neznámá

Katolický kněz, přírodovědec a léčitel Prokop Diviš je považovaný za jednoho ze spoluvynálezců bleskosvodu. Své stěžejní pokusy prováděl na farní zahradě v Příměticích, dnešní části Znojma. Poblíž přímětického kostela svaté Markéty vyrostl ve 30. letech 20. století Památník Prokopa Diviše.

Památník je drobnou, ale nepřehlédnutelnou funkcionalistickou stavbou kruhového půdorysu. „Uvnitř je moderní expozice, jejíž součástí je i audio-vizuální projekce. Jinak ale Prokopa Diviše představujeme prostřednictvím obrazů a fotografií. Víc by se totiž do malých výstavných prostor ani nevešlo. Jediným trojrozměrným exponátem muzea je model rodného domku Prokopa Diviše z východočeských Helvíkovic u Žamberka,“ popisuje Jiří Mačuda, kurátor Jihomoravského muzea ve Znojmě, které památník spravuje.

V Příměticích se bohužel nedochovala ani část zařízení, které tu kdysi Prokop Diviš vybudoval a které nazýval Meteorologickou mašinou. Jeden z jeho nejvyšších stožárů postavených na farní zahradě měl přitom více než 40 metrů.

„Místní lidé ale Prokopa Diviše obviňovali z toho, že způsobil sucho, které region zrovna v době jeho pokusů postihlo. Diviš byl proto nucený svůj přístroj strhnout a byl nejspíš zcela zničen. Prováděly se tu i archeologické průzkumy a našly se nějaké kovové kousky. Jestli ale patřily k Divišovým přístrojům, to nevíme,“ přiznává kurátor znojemského muzea.

Kdysi se v Příměticích Diviše trochu báli, dnes tu má vlastní muzeum

Památník Prokopa Diviše vznikl v roce 1936 podle návrhu slavného brněnského architekta Bohuslava Fuchse. Památník je přístupný všem zájemcům o prohlídku po telefonické domluvě. „Provoz není nijak velký, ale zájemců o různé fyzikální a technické vynálezy je dost a přijíždějí sem dokonce i nadšenci ze zahraničí,“ podotýká Jiří Mačuda s odkazem na tlustý sešit se zápisy a vzkazy od nadšených návštěvníků památníku.

autor: hon
Spustit audio