V přírodní rezervaci Kozelka na Plzeňsku najdete skalní bludiště i krásné výhledy

17. únor 2017
Česko – země neznámá

V přírodní rezervaci Kozelka na severu Plzeňska si každý najde to své. Z vrcholu původem sopečné stolové hory je krásný výhled do kraje, množství skalních věží, proláklin a balvanů zase vytváří poetická zákoutí pro všechny romantické duše a milovníky přírody. A k místu se vztahuje i jedna prastará pověst.

Nejprve ke skutečnému původu vysokého kopce. Jedná se o stolovou horu vulkanického původu, která tu ze dna oceánu vystoupila už někdy ve třetihorách. Následná povrchová eroze tady vykouzlila to, co tu dnes můžeme obdivovat.

Kozelka je hodně populární zejména mezi horolezci. Údajně tu mají na 500 horolezeckých cest. Jedná se tak o vůbec největší horolezeckou lokalitu v západočeském kraji. Různých skob a šipek si všimnete, když si budete zblízka prohlížet zvláštní šedozelenou horninu zvanou trachybazalt. Skalní bludiště je plné zákoutí, jeskyněk, skalních věží a takzvaných pseudokrasových závrtů, tedy propadů a pyramid, které jsou jinak obvyklé v pískovcových skalách.

Šedou, různě tvarovanou hmotu krásně doplňují pokroucené borovice, které si našly svoje místo na skalním výchozu příhodně nazvaném Vyhlídka. Je odsud opravdu krásný výhled do kraje, a to i za horšího počasí. Není divu. Stolová hora Kozelka včetně stejnojmenné přírodní rezervace se nachází ve výšce přes 600 metrů nad mořem. Vrchol je ve výšce 659 metrů.

Pověst o pastýři a krutém trestu

Ještě před druhou světovou válkou se na kopci na Kozelce zemědělsky hospodařilo. Byly tu pole a pastviny. Těžko tomu dnes uvěřit, když celý vrch pokrývá smíšený volně rostoucí les. Pro někoho bude k neuvěření i pověst, která vysvětluje vznik zvláštních skalních útvarů.

Možná zkamenělý pastýř

Na Kozelce kdysi pásl ovce a krávy jistý pastýř. Jednoho dne, když sehnal stádo dolů do hospodářství, krávy nedojily, a hospodyně ho obvinily, že je sám podojil a o mléko je připravil. Pastýř se zapřísahal, že ne. A prý ať zkamení, jestli jim lže.

Druhý den ho i s jeho stádem dostihl krutý trest, protože lhal. Uhádnout dnes, které ze skalních útvarů jsou krávy, a ve které věži věčně spí onen nepoctivý pastýř, to už je na vás. Fantazii se na Kozelce meze nekladou. Do přírodní rezervace se nejlépe dostanete z Nečtin přes obec Doubravice, odkud jsou to na vrcholovou vyhlídku asi dva kilometry.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.