V Richterově vile na Pražském hradě bydlel režisér Vávra. Navštívil ji i Fidel Castro

27. květen 2016
Česko – země neznámá

Jedna z nejvýznamnějších klasicistních památek Prahy, Richterova vila, stojí na Svatováclavské vinici v areálu Pražského hradu. Typické průčelí se čtyřmi sloupy tvoří nepřehlédnutelnou architektonickou dominantu při průjezdu Chotkovými sady.

Svatováclavská vinice je se svou tisíciletou historií asi nejstarším vinohradem v Čechách. Vinici od pražského mydláře Františka Kounického koupil Karel Emanuel Richter, c.k. pošmistr. Pro jeho syna, zemského radu, vilu roku 1832 navrhl architekt Josef Peschka. Richterovi v ní žili až do roku 1945. Potomek původních majitelů nechal k vile přistavět skleník. Částečně pro sebe, protože byl zapáleným botanikem, a částečně pro svou dceru, která si v něm hrávala.

Krátce po druhé světové válce byla vila Richterově rodině zkonfiskována. Sloužila pak pro diplomatické účely, sídlilo v ní kubánské velvyslanectví. Říká se, že Fidel Castro, který v červnu 1972 přijel na návštěvu Prahy, navštívil i Richterovu vilu. Jisté je, že v Praze dostal jako dárek kulovnici a bibliofilský výtisk Reportáže psané na oprátce v kožené vazbě. A také nejvyšší československé vyznamenání: Řád bílého lva I. třídy s řetězem.

Svatováclavská vinice na Hradě

Ale zpět do vily. Jeden čas tu bydlel Jaroslav Stránský, ministr Benešovy exilové vlády. A pak také režisér Otakar Vávra, v době, kdy natáčel Němou barikádu. Později objekt využívala Státní bezpečnost a Hradní stráž.

Od roku 1992 patří vila pod Správu Pražského hradu. V roce 2004 proběhla veřejná soutěž na obnovu objektu včetně přilehlé, zpustlé a zarostlé Svatováclavské vinice. Rekonstrukce byla zahájena v roce 2006.

Od roku 2008 jsou vila i vinice opět přístupné veřejnosti. Vinice je vybavena panely s informacemi o historii českého vinařství. Rostou tu dvě základní odrůdy révy vinné: Ryzlink rýnský a Rulandské modré (Pinot noir) – dvě nejušlechtilejší odrůdy severních vinařských oblastí. Navíc je podél vyhlídkové cesty vysazeno 35 odrůd vinné révy zapsaných v Odrůdové knize ČR. Vila nabízí jednu vnitřní a dvě venkovní restaurace zaměřené na zážitkovou gastronomii.

Skleník nechal k vile přistavět potomek původního majitele

Rozlehlý areál Svatováclavské vinice je obehnán vysokou zdí. Pozemek je průchozí jak od Hradu, tak od Klárova. Areál je dobře viditelný z celého nábřeží a většiny pražských mostů. Od vily i z vinice jsou výjimečné výhledy na historickou Prahu.

Spustit audio