V Rychnově nad Kněžnou mají expozici o Magdaleně Dobromile Rettigové

30. leden 2014
Česko – země neznámá

Magdalenu Dobromilu Rettigovou zná snad každý jako autorku proslulé kuchařky, v níž se zrovna moc nešetřilo. A přitom právě paní Magdalena neměla zrovna lehký život. Jen tři z jejích jedenácti dětí se dožily dospělosti, a tak svůj smutek rozpouštěla v literární činnosti.

Stát se nejslavnější autorkou kuchařky nebyl nejspíš zrovna její sen. Její manžel překládal z řečtiny a Magdalena Dobromila psala vlastenecké básně a mravokárné povídky, leč větší čtenářský úspěch měly literární „přílepky“ v podobě receptů.

Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou, které sídlí v historické budově na náměstí, část své expozice věnoval právě osobnosti Rettigové, která tam s rodinou v letech 1824 až 1834 žila. Rozličné kuchyňské i domácí předměty navodí atmosféru doby před téměř dvěma sty lety.

Některé z nich jsou už dnes docela hádankou při zkoumání, k čemu vlastně sloužily. Například nůžky kratiknotky potřebují řádný komentář. A představit je nutné třeba i nádobku na mastnou a nemastnou omáčku se dvěma hubičkami, která by se dnes – při věčných redukčních dietách – jistě nejedné hospodyňce doma hodila.

Sběratelka a majitelka rychnovského muzea Miroslava Pecháčková ale návštěvníkům vše trpělivě vysvětluje. Více informací najdete na www.muzeumhracek-rk.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.