V Terezíně otevřeli nové muzeum. Ukazuje vývoj vojenství i samotného města

2. září 2015
Česko – země neznámá

„Zemi k obraně a matce ke cti.“ S takovými slovy založil v roce 1780 císař Josef II. pevnostní město Theresienstadt neboli Terezín, pojmenované po jeho matce, císařovně Marii Terezii. Letos v srpnu přibylo k místním návštěvnickým lákadlům muzeum. V objektu Retranchement 5 informuje o vývoji vojenství i samotného města.

Terezín je unikátní ukázkou vojenského stavitelství konce 18. století, jeho hvězdicový osmiúhelníkový půdorys dokonale odpovídá obranným potřebám tehdejší doby. Stavební náklady se vyšplhaly ke 12 milionům zlatých, pevnost v době míru pojala 5,5 až 7 tisíc vojáků, v době války mohla kapacita vzrůst až na 11 tisíc.

Vedle funkce zastavit nepřítele plnil Terezín také funkci logistického zázemí, byly tu muniční i proviantní sklady pro armádu. Terezín budil takový respekt, že vlastně nebyl nikdy obléhán. Vojákům přitom sloužil od roku 1790 až do 90. let 20. století.

Vzpomínka na vojáky z roku 1914

Statut pevnosti ztratil v roce 1888, války se totiž začaly vést jiným způsobem. A letos v srpnu tam v rámci programu oživení historických památek otevřeli další prostory – Retranchement 5 a další část z 34 kilometrů dlouhých podzemních chodeb.

Čtěte také

Retranchement 5

Retranchement je poslední obranný prvek pro případ, že by nepřítel překonal předchozí bastion. Dnes je z objektu Retranchement 5 nový cíl návštěvníků. V sedmi místnostech vzniklo muzeum, které dává představu o vývoji vojenství i města samotného. V případě Terezína to ani není možné oddělit.

Obrázky, mapy, zbraně i jejich repliky, ale také třeba nádobí nebo zachovalé úlomky fajfek dávají představu o historii armády. Aranžované scény s figurínami v dobových uniformách dodávají prohlídce určitou živost a nechybějí ani takové doklady vojenského života jako fotografie prostitutek a pečlivě rozkreslený plánek terezínských hospůdek a nevěstinců. A že jich tu bylo požehnaně. Podle historika Jiřího Hofmana je nejobsáhlejším svazkem terezínského archivu právě soupis nevěstek, ročně přibývalo až dvě stě nových jmen.

Historie v zrcadle moderní techniky

Dotykové obrazovky či tablety umožňují návštěvníkům moderní způsob prohlížení a vstřebávání informací. Také modely staveb jsou interaktivní a k dispozici je i digitální průvodce, kterého si můžete stáhnout do chytrého telefonu nebo do tabletu. Ovšem skutečnou procházku několika sty metry nově zpřístupněného labyrintu podzemních chodeb vám žádné virtuálie nenahradí. Tu si s mrazením v zádech dopřejte a obdivujte dokonalý terezínský obranný systém.

Špitál

A jestli chcete vidět, jak to v pevnosti žilo, pak si pro návštěvu zvolte 10. říjen 2015 - to se budou v Terezíně konat tradiční Josefínské slavnosti se vší vojenskou parádou, životem ve vojenském táboře, bude se dobývat dělostřelecká baterie a šušká se, že přijede i císařovna Marie Terezie s císařem Josefem II. a dokonce se má dostavit i jejich protivník, pruský císař Fridrich II. Veliký.

Čtěte také

Spustit audio