V třebíčském zámku se proměníte na středověkého jeřábníka nebo pekaře

17. listopad 2015
Česko – země neznámá

V Třebíči na Vysočině mají muzeum, kterého je určeno především dětem. Mohou si tam na všechno sáhnout, se vším si hrát. Věci nejsou ve vitrínách ani za provazem. Interaktivní expozice Cesty časem je vesele malovaná. Návštěvník se může na chvíli stát tkalcem, pekařem nebo třeba středověkým stavitelem chrámu.

Expozice se nachází v budově třebíčského zámku, hned vedle baziliky sv. Prokopa. „Toto jsou pánové, kteří žili v Třebíči v 17. století. Jeden z nich je třebíčský písař a kronikář Jan Suchenius, druhý je benátský kupec, který se u nás zamiloval a usadil, Francesco Calligardi,“ říká lektorka expozice Cesty časem Naďa Dvořáková.

Oba pánové provázejí návštěvníky coby komiksové postavičky na panelech, mají u pusy bubliny s jednoduchým a zábavným textem. „Obrázky maloval Honza Smolík a texty psala jeho žena Klára Smolíková. Ta je taky autorkou dvou dětských knížek, ve kterých je popsané i to, co si u nás mohou lidé vyzkoušet,“ upřesňuje lektorka.

Trdlice, středověký jeřáb, svítící domeček. Račte vyzkoušet

Celá expozice vychází vstříc dětem a nestydí se za to. Stěny jedné z chodeb jsou barevně pomalované domečky a jejich obyvateli. Děti si mohou na všechno sáhnout a všechno zkusit. V jedné z místností si mohou na zelené louce postavit vlastní město. Vybírají díly a na principu puzzle je zasazují do sebe. V další místnosti zase pochopí, jak se dřív stavěly domy, a mohou si v malém modelu rozsvítit světýlka v jednotlivých pokojích. „ A to se dětem opravdu líbí,“ říká Naďa Dvořáková. Tahle věta ale platí prakticky v celém muzeu.

Model středověkého jeřábu opravdu funguje! Jen si zkuste přemístit kvádr z baziliky sv. Prokopa

Můžete si vyzkoušet trdlici na zpracování lnu, práci tkalce, pekaře, stavitele baziliky. Nebo středověkého jeřábníka. „Jeřáb fungoval tak, že se šlapalo v kolech a tím se daly zvedat těžké věci na stavbu baziliky. S tím mohou děti také manipulovat, otáčet doleva, doprava, zvedat, skládat.“

Tatínci zase zkoušejí, jestli jim bude držet mostní oblouk. Maminky obdivují 160 let starý, ale stále funkční tkalcovský stav. „My vždycky říkáme, přijďte k nám aspoň dvě hodiny před zavírací dobou. U nás opravdu zapomenete na čas,“ říká Naďa Dvořáčková. A je jedno, jestli chodíte do školy nebo jste už v důchodu. Vyzkoušet si stará řemesla je zkrátka zajímavé pro každého.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio