V Trpíně vykvetou každé jaro tisíce bledulí. Pokrývají údolí Nyklovického potoka

2. duben 2018
Česko – země neznámá

Vypadá to jako sněhobílý koberec, který se na jaře vine údolím Nyklovického potoka v Trpíně, nejjižnější obci Pardubického kraje. Chráněné bledule jarní tam kvetou každoročně od začátku března až do konce dubna.

Meandry Nyklovického potoka jsou už od roku 1990 přírodní památkou. Rozkládá se na skoro 12 hektarech a téměř všude bledulky každé jaro vykvetou. Nejvíce jich najdete podél cesty z Trpína v Pardubickém kraji do Velké Tresné v sousedním Kraji Vysočina.

A k nim se samozřejmě přidává množství dalších chráněných jarních květin – takzvaných petrklíčů, tedy prvosenek jarních. A k vidění jsou ještě další zajímavé rostliny, třeba jedovatý ocún jesenní fialové barvy nebo suchopýr úzkolistý, který vypadá jako bílé chmýří.

V Trpíně se prý kdysi trpělo

Nyklovický potok tvoří zároveň hranici mezi Čechy a Moravou a s tím nejspíš souvisí i název obce Trpín. Na hranicích se totiž v minulosti často odehrávaly krvavé bitvy, ve kterých vojáci a původní obyvatelstvo velmi trpěli. Ve starých kronikách se v této souvislosti zmiňuje bitva z roku 1012 mezi českým knížetem Oldřichem a polským knížetem Boleslavem Chrabrým. A už tehdy se prý Trpín tímto jménem označoval.

Konec obce Trpín je historickou hranicí mezi Čechy a Moravou, pohled do Čech

V Trpíně se dnes pochopitelně netrpí. Naopak. Obec je to velmi malebná, obklopená krásnou přírodou na úpatí Českomoravské vrchoviny, jako stvořená k výletům. Třeba přes Hlásnici, která je místní částí Trpína, jsou to jen asi tři kilometry na hrad Svojanov. A na druhou stranu zase vede turistická značka k zajímavému vodnímu dílu v podobě Vírské přehrady. To už ale musíte překročit hranice do Kraje Vysočina. Třeba právě přes bledulkový ráj.

autor: RUS
Spustit audio