V unikátním Schwarzenberském biografu spatříte první záběry českokrumlovského zámku

11. listopad 2014
Česko – země neznámá

Sedadla historického Schwarzenberského biografu, který se nachází v Hradním muzeu na zámku v Českém Krumlově, jsou sice o něco tvrdší, než dnešní bohatě polstrovaná křesla moderních kin. O to autentičtější zážitek ovšem nabízejí návštěvníkům.

Schwarzenberský biograf je závěrečnou tečkou při prohlídce bohatého muzea. Jeho program tvoří schwarzenberské snímky převážně z dvacátých a třicátých let minulého století. V němých černobílých filmech se objevují hlavně panoramatické pohledy na českokrumlovský zámek a centrum města, ale také na svou dobu akční scény, jako je výměna stráže schwarzenberské granátnické gardy anebo hasičské cvičení na druhém zámeckém nádvoří.

Programová nabídka Schwarzenberského biografu by se měla postupně ještě rozrůst o rodinné snímky rodiny Schwarzenbergů. Natočen byl kupříkladu hon v hlubockých revírech, kterého se účastnila knížecí rodina v čele s Janem Nepomukem Schwarzenbergem a jeho synem Adolfem.

Další záběry se věnují schwarzenberským kratochvílím na zámku Červený Dvůr nedaleko Českého Krumlova. Na kameru byla zaznamenána jízda na koni, dětské hry malých princů a princezen v tamější zámecké zahradě a také tenisový zápas, kterého se zúčastnil i sportovní nadšenec Adolf Schwarzenberg.

Originální biograf i další expozice Hradního muzea v Českém Krumlově jsou přístupné celoročně od půl desáté ráno do čtyř hodin odpoledne.

autor: Ivan Studený
Spustit audio