V Ústí nad Labem se můžete svézt lanovkou až na vrchol Větruše

4. srpen 2019

Na severu Čech najdete přímo v krajském městě ústeckého regionu unikátní lanovku. Mimo jiných „nej“ se pyšní třeba i tím, že je jedinou lanovkou bez podpěr. Vede ze středu města, z nejvyššího patra ústeckého obchodního centra Forum na vrch jménem Větruše, na kterém stojí stejnojmenný výletní zámeček.

A jaká konkrétní „nej“ k ní patří? Je to nejmodernější kyvadlová dráha s nejmodernějšími kabinami v celé České republice. Délka dráhy je 330 metrů, převýšení je 50 metrů, rychlost jízdy 6 metrů za sekundu. Do kabinky se vejde 15 lidí a hodinová přepravní kapacita je 390 cestujících.

Pro ty, co mají z jízdy lanovkou strach, je důležitá informace, že tu funguje bezpečnostní systém. Obsluha nahoře i dole je vybavena vysílačkou a kabinu není možné zevnitř otevřít, takže se nemusíte bát vypadnutí. A i kdyby někdo dveře otevřel násilím, v tu chvíli se kabina zastaví. Ostatně zdejší záchranáři už si nacvičovali pomoc pro případ nehody. Ale jak s úsměvem říká pracovník obsluhy Václav Novák, nemůže se nic stát.

Z lanovky uvidíte šikmou věž kostela i unikátní lanový most

Přes železnici i řeku

Podle mluvčí ústeckého magistrátu Romany Macové toho můžete z lanovky vidět tolik, že vám na to jedna jeden a půlminutová jízda určitě nebude stačit. Z kabinky lanové dráhy je vidět celé centrum města, včetně kostela s nejšikmější věží ve střední Evropě, dále pak železnice, Labe a část jeho koridoru a také Mariánský most ukotvený lany, který se mimochodem probojoval mezi světovou desítku nejkrásnějších staveb 90. let minulého století.

Ze samotného vrchu Větruše se pak nabízejí další výhledy do krajiny Českého Středohoří, je tu restaurace, sportoviště, zrcadlové bludiště, dětský koutek a dokonce i opravené popraviště, které ve středověku skutečně sloužilo svému účelu.

Větruše je navíc výchozím bodem pro další a delší vycházky. Vydat se tu můžete například stezkou na vrchu Vrkoč (jméno dostal podle zvláštně tvarovaných čedičových sloupců), kde můžete cestou obdivovat 12 metrů vysoký Vaňovský vodopád či průhledy do labského údolí s hradem Střekov. Ti zdatnější mohou dojít třeba i na Milešovku nebo do Stadic Přemysla Oráče.

Kabina se dává do pohybu

Ústecká lanovka je v provozu denně od 8 do 22 hodin a jezdí v patnáctiminutových intervalech. Děti do 6 let a držitelé průkazu ZTP a ZTPP se mohou svézt zdarma, dospělí zaplatí 18 korun, obousměrný lístek stojí 34 koruny. Možná je i přeprava kočárků a jízdních kol, svézt se může i váš čtyřnohý miláček – musí být ale na krátkém vodítku a mít náhubek nebo být v uzavřené schránce.

Spustit audio