V Úvalech si postavili vlastní Stonehenge. Mají i lehátka z doby kamenné

16. červen 2017
Česko – země neznámá

Pokud máte rádi místa spojená s mystikou, určitě znáte slavný Stonehenge v Anglii. A protože by něco takového chtěl mít za humny každý, vznikají jeho napodobeniny na řadě dalších míst. Například v Úvalech nedaleko Prahy. Tam mají Stonehenge postavený tak, aby ho lidé mohli co nejvíc využívat pro odpočinek.

Úvalský Stonehenge vznikl před dvěma lety a velmi rychle se stal oblíbeným místem procházek „úvaláků“. Na místo, kde kdysi stály ruiny staré hájovny, dnes chodí rodiny s dětmi za zábavou nebo odpočinkem. A díky své mystické atmosféře je ideálním místem pro tiché rozjímání nebo meditace.

Sympatické je, že lesní cesta se v blízkosti kamenů změní v mlatovou cestu, která vás spirálovitě dovede přímo do středu centrálního kamenného kruhu, kde stojí nejvyšší menhir. Vstup do kamenného areálu tvoří symbolicky dva středně velké menhiry.

Kameny jsou poskládány do skupin. Tvary některých z nich doslova vybízejí k širšímu využití. V těsné blízkosti centrálního kamenného kruhu je například řada tří kamenných lehátek. Placaté dolmeny slouží jako stoly pro piknik nebo jako lehátka. A aby se bylo o co opřít, je ke každému dolmenu přiložený svislý nižší kámen, který tvoří opěradlo.

Kameny vypadají na první pohled jako narůžovělý pískovec. Jsou ale umělé. Jejich opracování je tak citlivé, že na první pohled máte pocit, že jsou před vámi rozesety skutečné přírodní pískovce jedinečných tvarů. Jemné zabarvení do růžova navíc mění odstíny kamenů podle intenzity slunečního svitu.

Lehátka z kamenů

Děti si mohou vyzkoušet pravěkou prolézačku mezi kameny a podle odvahy i věku po menhirech lézt. Jsou ostatně velmi bezpečně zapuštěny do vybetonovaného podloží.

Místo má jedinečnou atmosféru, i když byly kameny uměle vytvořeny i vytvarovány. Díky péči města byly v těsné blízkosti vykáceny křoviny, takže přímo z centrálního kruhu je vidět do velké dálky. A pokud se o nejvyšší menhir opřete za jasného počasí, dohlédnete velmi dobře až do Krkonoš.

Spustit audio