Valcha na Tachovsku už neklape. Je tam ale krásná příroda a klid

1. listopad 2016
Česko – země neznámá

Přírodní památka Valcha na Tachovsku v Plzeňském kraji nabízí procházku žulovým suťovým lesem. Kromě toho v ní ale můžete nahlédnout i do zajímavé historie soukenictví, tedy výroby sukna. Na potoce totiž v minulosti stávala vodou poháněná valcha. O co přesně šlo?

Důmyslné zařízení, ze kterého se do dneška na potoce dochoval jen žulový přepad, hýbalo dřevěnými kladivy, která různě čechrala a mlátila vlněné sukno. Tím docházelo k jeho zpevnění a zhutnění. Tato technologie je pochopitelně už dávno zapomenutá, jen název osady a přírodní památky zůstal - Valcha.

Po levé straně Čankovského potoka hned u osady od pradávna čněly ze země obrovské žulové balvany. Posloužily nejen ke stavbě vodní hráze pro pohon valchy. Lidé žulové bloky dobývali a opracovávali. Dokladem je kromě hráze i několik domů ze žuly v okolí.

Dodnes jsou patrná místa, kde se žula opracovávala, nebo ze kterých se těžila. Najdou se tu ale i geologicky původní záležitosti, jako je mrazové zvětrávání žuly. Pravidelně popukané ohromné kvádry kamene.

V hlavní roli žula a mechy

Oblast přírodní památky Valcha je součástí Borského žulového masivu. Kromě ní se v širším okolí rozprostírá přírodní park stejného jména. Balvany dnes už hodně maskují mechy, kterým se na nich velmi daří. Kyselé půdy suťového lesa také doplňují mohutné borovice.

Na Valše najdete mechem pokrytých balvanů spoustu

Původní v těchto místech ale borovice nejspíš nejsou, i když na Valše rostou několik desítek let. Botanici se přiklánějí k názoru, že původní dřevinou zdejšího lesa jsou duby. Kromě mechů se v kyselém prostředí daří také lišejníkům. Roste tu také vřes obecný, brusnice brusinka, borůvka černá, metlička křivolaká nebo jalovec obecný. A prý i hodně hub.

Dohromady vzniká atmosféra neobvyklého lesa s tajemně vystupujícími žulovými balvany s kulisou zurčícího potoka. Narazit můžete také na malou studánku a altánek pro odpočinek. Jen to rytmické klapání valchy už slyšet není. O to víc si ale člověk užije ticho a klid. K přírodní památce Valcha se nejlépe dostanete ze Stráže na Tachovsku nebo po žluté turistické trase od Borku u Tachova.

autor: Pavel Halla
Spustit audio