Vartnov v Pochni u Krnova patří mezi zapomenuté hrady. Jeho ruiny tam leží přes 500 let

14. březen 2014
Česko – země neznámá

Osada Pocheň je místní částí obce Brumovice. Jihozápadním směrem se ve výšce 422 metrů nad mořem tyčí vrchol Šibenky a na druhé straně na Zámeckém vrchu u severního okraje osady stojí, anebo spíše leží zřícenina hradu Vartnov.

Osadou prochází zelená turistická trasa a právě po zelené se dá dojít k hradu Vartnov z Milotic nad Opavou přes obec Lichnov. Zelená značka pak dále pokračuje přes obce Úvalno a kolem Kulichovy rozhledny až do Krnova.

Hrad Vartnov byl postaven kolem roku 1238, první písemná zmínka je z roku 1377. Jeho majiteli byli páni z Vartnova. Hrad zanikl v období česko-uherských válek v roce 1474, kdy ho vyplenilo a pobořilo Uherské vojsko.

Jak hrad Vartnov vypadal - plánek

V 16. století byl na území dnešní osady Pocheň na říčce Čižině pouze mlýn Bochnýn. Majitelé mlýna byli nejprve mlynáři, kteří tu pracovali, později se mlýn stal majetkem minoritského kláštera v Krnově.

V období třicetileté války toto místo zcela zpustlo. V roce 1668 bylo odkoupeno krnovskou komorou, která je postoupila několika zahradníkům. Podle záznamů v kronice tam byla v roce 1729 malá osada Pochenmühle, která patřila k obci Úblo.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.