Ve skalním městě Šelmberku uvidíte všechny projevy mrazového zvětrávání žuly

7. srpen 2017
Česko – země neznámá

V naší zemi je stále co objevovat. Na Tachovsku v přírodní památce zvané Šelmberk se rozprostírá skalní městečko, ve kterém se nacházejí snad všechny projevy takzvaného mrazového zvětrávání žuly. Ráj pro geology, krásná podívaná pro laiky.

Někdy ve 13. století tu prý stával strážný hrádek, což se ale nikdy s určitostí nepotvrdilo. Hrádek totiž sloužil jen asi sto let a moc stop po něm nezůstalo. Kopec stejného názvu, tedy Šelmberk, byl navíc od vzniku železné opony do jejího zrušení na konci 90. let v nepřístupné zóně. Posledních 25 let tak Šelmberk a skalní městečko znovu láká k romantické i trochu dobrodružné turistice.

Spory o to, zda tu hrádek stál nebo ne, souvisí s místní geologicky zajímavou krajinou a skalami. Na kopci se nachází pět velkých skalních souborů, ze kterých lze jako z učebnice číst, co se zde odehrávalo ve druhohorách a třetihorách. Tehdy se do krajiny vylil takzvaný Rozvadovský žulový masiv. Následovaly miliony let postupné, ale vytrvalé eroze a takzvaného mrazového zvětrávání.

Zdejší žula se rozpadá na tvarůžky

Žula Rozvadovského masivu je specifická zvláštním způsobem pukání. I mezi geology se zdejším útvarům říká tvarůžky. Jednotlivé bloky skutečně připomínají známý „voňavý“ sýr vyráběný zráním z tvarohu.

Ukázkový mrazový srub

Nejvyšší skála je dokola obklopena valem. To nahrává verzi, že zde skutečně stával strážní hrádek. Na horní plošině najdete symetrickou prohlubeň, kterou historici dlouho považovali za hradní nádrž na vodu. Geologové to ovšem vyvrátili. Jedná se totiž o mrazovou misku. Úkaz, který se tu vytvářel po tisíce let, kdy prach a další hrubé části ve víru vymílaly pravidelný kulatý tvar.

Čtěte také

Z dalších projevů mrazového zvětrávání si všimnete takzvaného mrazového srubu, který tady na Šelmberku skutečně připomíná srub z téměř pravidelných klád. Nachází se tu i mrazová jeskyně nebo viklany. A jedné skále s obrovskou miskou, ve které příroda vyhloubila několik dalších menších misek, vévodí mrazová poklička.

Opravdu úžasná podívaná na tak malém prostoru uprostřed lesa. Pěšky se sem dostanete nejlépe z osady Ostrůvek u Lesné na Tachovsku, odkud půjtede necelý kilometr.

Botanická zajímavost

Na Šelmberku roste také vzácný mech Metaneckera menziesii česky Veporka Menziesova. Tento mech byl v České republice objeven teprve nedávno. Jinak roste v jižní a střední Evropě a také v Asii, severní Africe a severní Americe. Daří se mu hlavně na bazických skalách.

Pravděpodobně původní schody na hrádek

U nás se vyskytuje zatím jen na dvou místech, v obou případech v západních Čechách. Tady na Šelmberku a v Michalových Horách u Mariánských Lázní. I proto je dnes lokalita Šelmberk přírodní památkou.

autor: Pavel Halla
Spustit audio