Ve Slaném mají expozici, kde je přes 2 000 slánek. Včetně té největší na světě

1. březen 2017
Česko – země neznámá

Máte rádi legendární pohádku Sůl nad zlato? Jestli ano, pak věřte, že existuje místo, kde ústřední rčení platí stoprocentně. Jedná se o největší expozici slánek na světě. A kde jí najdete? Nejspíš vás nepřekvapí, že ve městě Slaný ve Středočeském kraji. Sbírka se stále rozšiřuje, přispět do ní může úplně každý.

V místním infocentru, kde se sbírka nachází, mají jednu raritu. Největší funkční slánku na světě, která pojme až 35 kilogramů soli. Vypadá jako obří šachová figurka a je umístěná ve speciální konstrukci, která umožňuje její naklánění a tím pádem i solení. Ve Slaném jí proto všichni říkají „míchačka“. Kdyby se pod tuto obří slánku umístil obrovský pekáč, bylo by možné solit opravdu efektivně.

Sbírka je s celkovým počtem 2 390 slánek největší svého druhu na světě. Věrnými dodavateli exponátů jsou místní rodáci, kteří žijí v zahraničí a posílají do Slaného různé rarity, takže se sbírka neustále rozrůstá. Slánky jsou v expozici rozdělené podle materiálů, podle stáří, na české a zahraničí a samozřejmě na kuriozity. K vidění jsou slánky z Asie, Ameriky, Ruska, Afriky, Kanady, Nového Zélandu, Havaje a mnoha dalších zemí. Nejvíc upoutá pravděpodobně slánka ve tvaru velblouda, kterou zaslal dárce z Dubaje.

Největší funkční slánka na světě pojme až 35 kilogramů soli

Sbírka slánek inspirovala kdysi i výtvarníka Bořka Šípka. Pro Slaný vyrobil ve svém ateliéru nevšední skleněnou slánku. Nemá totiž otvory nahoře. Je to prý ochrana proti vlhkosti. Právě vlhkostí kdysi v chalupách sůl nejvíce trpěla. Tvar této slánky tak umožňuje trvalou ochranu soli shora, je stále přiklopená, a sůl se sype při mírném nahnutí z dolní části.

Spustit audio