Ve Staré Vsi nad Ondřejnicí stojí renesanční perla. Její fasádu zdobí sgrafita

23. květen 2017
Česko – země neznámá

Jednu z nejkrásnějších renesančních památek Moravy a Slezska nejdete jen pár kilometrů od Ostravy. Zámek ve Staré Vsi nad Ondřejnicí byl do své současné podoby přebudován ve druhé polovině 16. století jako reprezentativní sídlo rodu Syrakovských. Nyní slouží potřebám obce. Už z dálky přitom poutá pozornost svou zářící sgrafitovou fasádou.

Kdyby pan Jaroš Syrakovský nezískal v roce 1559 místo vrchnostenského úředníka na Hukvaldech, nestál by dnes na místě původní středověké tvrze ve Staré Vsi nad Ondřejnicí renesanční zámek. A kdyby jej nezpustošil požár na počátku 18. století a tehdejší majitelé nenechali fasádu zámku překrýt jednoduchou omítkou, možná by se zachovalo více původních cenných sgrafit.

Sgrafitová výzdoba upoutá pozornost všech kolemjdoucích. Postaral se o ni syn Jaroše Syrakovského, Ctibor, komorník biskupa Viléma Prusinovského z Víckova a nejvyšší písař markrabství moravského. Díky svému postavení si mohl dovolit sídlo dostavět a hlavně zaplatit i na svou dobu drahou výzdobu podle italského vzoru a zřejmě i za přispění italských umělců.

Na fasádě zámku se tak objevila psaníčková sgrafita v kombinaci s figurami. Motivy jsou poplatné době, zobrazují jednak výjevy z Bible, jednak turecké motivy i vyobrazení šlechticů. Kolem roku 1690 a znovu v roce 1704 postihl však zámek ničivý požár. Novým majitelům se nákladná sgrafita nechtělo opravovat, a tak nechali fasádu natřít jednoduchou omítkou. Na zdobné prvky se dočista zapomnělo.

Až popis z roku 1916 upozornil, že pod opadávající omítkou se nacházejí sgrafita. Ani to však chátrající budovu nezachránilo. Navíc za druhé světové války byla zbombardována barokní cibule s věží.

Motivy na sgrafitech podléhali dobové módě. V popředí erby rodů Syrakovských a Petřvaldských z Petřvaldu

S opravami zámku se začalo až v roce 1953. Sgrafitová výzdoba sice už nebyla obnovena v plné šíři, ale i tak fasáda zámku udivuje svou zdobností. Na věž přišla místo cibule prostá stříška. Zastupitelé Staré Vsi nad Ondřejnicí už ale nyní spřádají plány na její výměnu, takže v dohledné době by věž mohla opět zdobit cibule.

Při rekonstrukcích se odhalila i pozoruhodná vnitřní arkáda. Uzavřený prostor nádvoří vyniká navíc výbornou akustikou, a to je také důvod, proč se zde pořádají nejrůznější koncerty. Zámek i s přilehlým parkem dnes slouží potřebám obce.

Spustit audio