Ve Strašíně na Klatovsku se zjevil kostlivec

31. srpen 2015
Česko – země neznámá

Šumavská vesnička Strašín na Klatovsku v západních Čechách zažila už podruhé ve své historii zjevení. Tím prvním bylo legendární zjevení Panny Marie, díky kterému tu už hodně dávno postavili poutní kostel. Druhé se projevilo při nedávné rekonstrukci kaple a má co do činění se smrtí.

Kdysi tohle místo sloužilo jako kostnice. Při opravách vnitřních zdí se zedníkům na jedné stěně vyjevil kostlivec, a museli být proto na místo povoláni restaurátoři. Výsledek všechny ohromil. Pod nánosy štuků za posledních minimálně 200 let se ukrývaly úžasné malby. Restaurátoři je datují do roku 1750. Jejich sdělení je ale více než srozumitelné a nadčasové.

Malbám dominuje na jedné z celkem osmi stěn vyobrazená postava kostlivce. Drží v jedné ruce kosu a v druhé přesýpací hodiny. Strašidelná postava se dívá přímo na vás, jako by chtěla říct, že se i vaše přesýpací hodiny sypou.

Kostlivec ve Strašíně na Klatovsku

Malba je plnobarevná a kostlivec v téměř životní velikosti. I když mluvit u kostlivce o životě asi není ten nejvhodnější příměr. Po stěnách kostnice se restaurátorům podařilo odkrýt další doprovodné malby jako lebku se zkříženými kostmi jako na pirátské vlajce nebo peklo.

Čtěte také

Kostlivec vybafl zpod vrstvy štuků

Některé obrazy se zcela zrestaurovat nepodařilo. Jednak proto, že stavba byla v minulosti na řadě míst v opravdu dezolátním stavu a stěny měly pukliny, ale také kvůli vandalům. Nejspíš vás ale překvapí, že nejde o nějaké nové čmáranice. Jak dokládají odkryté kresby, už v 19. století zde měli lidé potřebu se podepsat.

Jasná symbolika

Nevhodné chování, o kterém jsme od našich babiček slýchávali, že to za jejich mládí nebývalo, tady tváří v tvář letopočtům bere za své, podpisy totiž pocházejí například z let 1901 nebo 1886. Byli to prostě lidé jako my. Když se ale vzápětí otočíte a znovu pohlédnete na vyobrazeného kostlivce, uvědomíte si krutou, ale spravedlivou skutečnost s přesýpacími hodinami a kosou.

Nedávná rekonstrukce kostnice přinesla překvapení

Odkryté malby, ať už ty umělecké z 18. století, nebo ty lidové, si můžete přijet prohlédnout po domluvě na obecním úřadě ve Strašíně. Případně prozkoumejte naši fotogalerii.

autor: Pavel Halla
Spustit audio