Ve středočeských Jabkenicích stojí Památník Bedřicha Smetany

12. květen 2014
Česko – země neznámá

Letos si 12. května připomínáme 130 let od úmrtí slavného českého skladatele – Bedřicha Smetany. Toto významné výročí je navíc jedním z důvodů, proč je právě letošní rok ustanoven jako Rok české hudby.

Od roku 1946 také právě 12. května začíná světoznámý Mezinárodní hudební festival Pražské jaro, který na počest Bedřicha Smetany tradičně zahajuje provedení jeho cyklu Má vlast.

Smetana ji dokončil v roce 1879 v Jabkenicích na Mladoboleslavsku, kde posledních osm let svého života pobýval u své dcery Žofie provdané Schwarzové. Smetanův zeť Josef Schwarz byl lesmistrem mladoboleslavského panství Thurn-Taxisů a právě Jabkenická myslivna byla původně sídlem celého lesního úřadu.

Smetana tu ale prožíval velmi smutné období. V roce 1784 při kompozici symfonické básně Vyšehrad zcela ohluchl, a jabkenická hájovna tak byla nuceným pobytem, který si vyžádalo jeho zdraví. V Jabkenicích v posledních letech Smetanova života pobývala celá jeho rodina a sžila se nejen se Schwarzovými, ale také s mnoha zaměstnanci lesního úřadu i místními obyvateli.

V Jabkenicích ale Smetana dokončil i další významná díla, například opery Hubička, Tajemství i Čertova stěna, smyčcový kvartet Z mého života, klavírní České tance nebo klavírní cyklus Sny. Dodnes si v památníku můžete prohlédnout Smetanův klavír, Smetanovu pracovnu nebo rodinný salón s původním nábytkem a dalšími autentickými památkami.

Bývalý lesní úřad a hájovna v Jabkenicích - Památník Bedřicha Smetany

Od památníku se můžete vydat na procházky ve Smetanových stopách

Asi nejdojemnější je Smetanovo naslouchátko nebo sešit, který mu umožňoval písemnou komunikaci s rodinou. V sále s malou galerií obrazů skladatelova vnuka Zdeňka Schwarze je možný nerušený poslech Smetanových skladeb dle vlastního výběru.

Bedřich Smetana měl rád vycházky po okolí, na které se kvůli pocitu bezpečnosti vydával dokonce s revolverem, protože se po ztrátě sluchu necítil sám bezpečně. Okolní příroda a překrásná nedaleká obora ho ale natolik lákaly k procházkám, že zkrátka neodolal, a vyzbrojen vycházel na svá oblíbená místa.

Můžete se na ně vydat i vy, jsou to skutečně krásné trasy. Původní obora knížat Thurn-Taxisů je od Památníku Bedřicha Smetany vzdálená asi 10 minut chůze. Dále se můžete vydat na asi dvoukilometrový okruh, který vede kolem řady rybníků s překrásnými přírodními sceneriemi. Dnes se tu chovají daňci.

Bývalý lesní úřad a hájovna v Jabkenicích - Památník Bedřicha Smetany

A pokud byste si přáli náročnější trasu, můžete se tak jako Smetana vydat do kopce na vyhlídku „Na Doubku“. Podél Jabkenické obory vede navíc Knížecí alej.

V době od dubna do září je Památník Bedřicha Smetany otevřen denně kromě pondělí.

Spustit audio