Ve strmilovském podzemí jsou zavření čerti. Dohlíží na ně sama Nejsvětější Trojice

3. leden 2018
Česko – země neznámá

Starobylé městečko Strmilov decimovaly v dějinách požáry. Například místní kostel svatého Jiljí, zmiňovaný už ve 14. století, vyhořel hned dvakrát v letech 1824 a 1835. O co méně památek se ale dochovalo na povrchu, o to více historie najdete v podzemí.

Dodnes se dochovaly pod hlavním náměstím staré chodby, které byly původně propojenými sklepy měšťanských domů. Část z nich byla zpřístupněna pro veřejnost.

Vstup do podzemí je značně kuriózní. V parčíku na náměstí se totiž nachází barokní socha Nejsvětější Trojice. Stojí na zděném podstavci z pozdější doby, konkrétně z roku 1865. V podstavci se ukrývají dveře, za nimiž se nachází schodiště, kterým se sestupuje dolů. Historici se domnívají, že jde o vstup do prostor, které svého času sloužily jako skladiště místního hostince. Propojené sklepy zcela určitě kdysi pokračovaly dál než dnes, průchody byly ale v průběhu času zazděny.

Tmavé prostory pochopitelně jitřily fantazii obyvatel, a tak se k nim váže celá řada pověstí. Jedna vypráví třeba o tom, jak se v chodbách scházeli lupiči, jiná, že se podzemím dá dojít až daleko za město. Část skazek, starých i novodobých, si mohou návštěvníci vyposlechnout přímo na místě z nahrávek, které namluvil někdejší strmilovský evangelický farář.

Do podzemí se vchází dveřmi v soklu sochy Nejsvětější Trojice

V podzemí uvidíte také dřevěné sochy čertů od místního řezbáře Jana Hanse Štěbetáka. Naštěstí jsou všechny dobře uvázané, takže není třeba se jich bát. Dále je tu nad vchodem kovová plastika hada nebo i další doplňky od uměleckého kováře Petra Soukupa z nedalekého Podlesí.

Pokud byste se chtěli do podzemí vydat na návštěvu, můžete si zdarma zapůjčit klíč na místním městském úřadě nebo v nedaleké strmilovské knihovně.

autor: Filip Černý
Spustit audio