Velešický pahorek u Pačejova je posetý žulovými balvany. Jeden útvar připomíná prsty obra

5. červen 2018
Česko – země neznámá

Okolí obce Pačejov na Klatovsku v západních Čechách je poseté zajímavými žulovými skalkami. Ty nejslavnější z nich najdeme v turistických průvodcích a vypráví se o nich pověsti. My jsme ale objevili skalku, o které se toho zas až tolik neví. Žulový útvar na první pohled připomíná prsty kamenného obra. A ani při tom nepotřebujete moc fantazie.

K zajímavé skalce nevedou žádné pěšinky, natož pak aby u silnice, na které musíte cestou z Pačejova do Břežan zastavit, byl nějaký poutač nebo informační panel. O to víc se tahle přírodní zajímavost hodí právě do našeho pořadu.

Zarostlý kopeček je doslova posetý žulovými balvany. Některé připomínají zašlé náhrobní kameny. Ten nejzajímavější ční kousek od silnice. Pravidelně popraskané žulové monolity, které tím, jak jsou zajímavě poskládané, připomínají obří prsty.

Nebo spíš prsty kamenného obra. Jakoby se sápal z útrob země a měl každou chvíli vylézt na povrch. Někomu může ovšem skalka připomínat třeba kremrole nebo párky. Fantazii se tady rozhodně meze nekladou.

Něktré balvany jsou pěkně velké

Milovník přírody a nepříliš známých míst tady bude jako v ráji. Borovice, tráva, skalky. Atmosféru šedého kamene tu navíc krásně dokreslují mechy a lišejníky, které už velkou část kamenů porostly.

Skalní útvar Velešický pahorek najdete nedaleko obce Velešice, které spadají pod Pačejov. Velešice leží na úpatí vrchu Slavníku v nadmořské výšce 545 metrů nad mořem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio