Velká cikánská jeskyně bývala útočištěm kočovníků. Dnes v ní přespávají turisté

13. září 2017
Česko – země neznámá

Liščí díry, Pustý kostel, Jezevčí díra, Samuelova, Brýlařská a Švédská jeskyně. Celou plejádu atraktivních jeskyní najdete kolem Sloupu v Čechách. Pokud rádi objevujete nová místa, zajděte se podívat i k Velké a Malé cikánské jeskyni, které jsou jen kilometr od sloupského skalního hradu. Kdyby vás na místě chytl liják, nebojte se, úkryt si najde i početná skupina.

Kousek za cedulí označující obec Sloup směrem na Svojkov najdete rozcestník U Sedmi trpaslíků. Jedná se o ideální výchozí bod, pokud chcete být rychle u jeskyně. „Od rozcestníku U Sedmi trpaslíků se k jeskyni dostanete zhruba po 400 metrech, jinak pokud bychom jako start výletu vytyčili skalní hrad, je cesta asi kilometr dlouhá,“ popisuje možné cesty k jeskyni starosta obce Jaromír Studnička (ODS).

A jak získala Velká cikánská jeskyně svůj název? „Myslím si, že tady v minulosti zřejmě přespávali nebo bydleli kočovníci,“ říká Studnička. Pravdou je, že Velká cikánská jeskyně dělá svými rozměry čest svému jménu. Její rozměry by se daly odhadnout na ‚Jeskyně je tak velká, že se tu v minulosti musel otočit i povoz tažený koňmi,‘“ tvrdí starosta.

Dnes čas od času poslouží rozlehlá jeskyně v pískovcovém masivu jako nocoviště pro nadšené turisty

Dnes čas od času poslouží rozlehlá jeskyně v pískovcovém masivu jako nocoviště pro nadšené turisty, kteří chodí na místo přespávat při plánovaných akcích. V sousedství Velké jeskyně je ještě Malá. „Kousek odsud je jeskyně, kterou někdo nazývá Medvědí, někdo Malou cikánskou, těch názvů je více. Pokud bychom šli po stezce ke skalnímu hradu, tak asi po 500 metrech bychom ji míjeli,“ uzavírá Studnička.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio