Věž Mihulka na Pražském hradě bývala alchymistickou laboratoří i bytem kostelníků

15. červen 2016
Česko – země neznámá

Prašná věž Mihulka byla na Pražském hradě vystavěna koncem 15. století jako nejmohutnější z dělových věží nového hradního opevnění. Její obranné kvality se ale nikdy nevyzkoušely. Za Rudolfa II. v ní byla alchymistická dílna, později pak sklad střelného prachu nebo hladomorna.

Až do 20. století věž sloužila jako obydlí kostelníků sousední katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Dnes je v ní umístěna stálá expozice Hradní stráže.

Okrouhlá věž o průměru 20 a výšce 44 metrů dostala jméno díky svému půdorysu - podle podobnosti s kruhoústými vodními mihulemi. Pojmenování Mihulka ale pochází až z 19. století. Předtím se jí říkalo Nová věž, Kulatá bašta, Laboratorium nebo Švédské laboratorium.

Už ve 13. století tu stávala jako součást obranného valu severních hradeb. Tu současnou postavil jako nejmohutnější dělovou baštu v novém parkánovém opevnění Benedikt Ried.

Mihulka dnes představuje Hradní stráž

V době renesance měl ve věži zvonařskou dílnu mistr Tomáš Jaroš, autor Zpívající fontány u Královského letohrádku a zvonu Zikmund. Podle skladiště střelného prachu, které tu bylo za třicetileté války, se jmenuje i Prašný most. Švédská posádka tehdy způsobila výbuch, který věž značně poškodil.

Dělostřelecká dílna z konce 16. století a manipulace s hlavní lehkého polního kanonu

V roce 1982 se Mihulka zpřístupnila veřejnosti a nabízela expozici středověkého uměleckého řemesla, zejména renesančního kovolijectví, astrologie a alchymie na dvoře Rudolfa II. a pozdně gotického opevnění Hradu.

Dnes v Mihulce sídlí stálá výstava „Od knížecí družiny k Hradní stráži prezidenta“. Mapuje historický vývoj i současnost jednotky, která střeží bezpečnost hlavy státu. Ve třech podlažích nabízí expozice Počátky vojenství k obraně sídla panovníka, Hradní stráž 1918 – 1989 a Současnost Hradní stráže.

Vstupenku do věže si můžete koupit samostatně nebo jako součást vstupného na prohlídkový okruh A Pražského hradu.

Přijít můžete také na letní koncerty Hudby Hradní stráže. Žesťový kvintet hudebníků oděných v uniformách, které navrhl Theodor Pištěk, vystupuje právě u Mihulky. Bacha, Smetanu, Dvořáka, Debussyho, ale i Lennona nebo Bernsteina si letos vychutnáte 13. července, 10. srpna a 14. září. Koncerty začínají ve 13 hodin, trvají 45 minut a vstup na ně je volný. Přehlídka Hradní stráže se bude konat 28. června na třetím nádvoří.

Spustit audio