Viklan z Jesenice na Rakovnicku je po padesáti letech opět možné rozviklat

30. leden 2015
Česko – země neznámá

Viklan stojící nedaleko Jesenice u Rakovníka ve středních Čechách patří k největším viklanům v České republice. Najdete ho v lese asi kilometr od Jesenice. Leží přímo na zelené turistické trase vedoucí z Jesenice na Krtské skály.

O viklanu se už v roce 1821 psalo jako o zvlášť pozoruhodné hříčce přírody. Viklan je ze žuly, leží na žulovém masivu a váží přes pět tun. Zajímavý je také jeho tvar. Legenda praví, že jde o zkamenělé srdce dvou lidí, kteří prožívali zakázanou lásku. Jejich srdce proto splynulo v jedno a zkamenělo.

Pokud se k viklanu vydáte, můžete si u něj ověřit, jakou máte sílu. To přitom ještě nedávno nebylo možné. Vandalové totiž kdysi poškodili žulové lůžko pod viklanem, takže se kámen dlouhých 50 let neviklal.

Ztracenou rovnováhu mu v roce 2014 pomohl znovu nalézt známý experimentální archeolog Pavel Pavel, který u jesenického viklanu zúročil své zkušenosti získané při rozhýbání soch moai na Velikonočním ostrově.

Usazování jesenického viklanu

Akce na znovuobnovení viklanu probíhala za pomoci jeřábu. Pavel Pavel na vše odborně dohlížel, vyčistil lůžko a pomohl viklan ručně usadit na správné místo.

Viklan dokážete rozhýbat klidně i sami, pokud se postavíte k jeho úzké čelní části na straně odvrácené od stezky. Ruce musíte umístit přibližně do dvou třetin spodní poloviny kamene, co nejblíže k rovné plošince, kterou najdete lehce napravo. Jako další orientační bod můžete využít menší vystouplý kámen, na který se postavíte. A potom už stačí se do viklanu pravidelně opírat.

Spustit audio