Víte, kde v Praze stojí pomník Karla IV.? Málokdo dokáže správně odpovědět

4. říjen 2017
Česko – země neznámá

Novogotický bronzový pomník Karla IV. vytvořil sochař Jacob Daniel Burgschmiet podle návrhu Ernsta Julia Hähnela z roku 1844. Návrhů vzniklo několik, včetně jezdecké sochy. Uvažovalo se, že pomník bude stát na Koňském nebo na Dobytčím trhu, tedy dnešním Václavském nebo Karlově náměstí. Kde ale skončil?

Správná odpověď je na Křižovnickém náměstí. Zády k Muzeu Karlova mostu a ke kostelu svatého Františka z Assisi. Po jeho levé ruce stojí Klementinum. A sám Karel hledí ke Staroměstské mostecké věži, pod kterou se vchází na Karlův most. Český král a římský císař tam přitom není sám, společnost mu na pomníku dělají významní muži jeho doby.

Slavností odhalení pomníku Karla IV. se původně plánovalo na rok 1848 k 500. výročí založení Univerzity Karlovy. Revoluční dny ale velkou slávu nakonec odložily na klidnější dobu. A pomník byl představen až 31. ledna 1851.

Na vrcholu stojí Karel IV. V pravé ruce drží zapečetěnou zakládací listinu univerzity. Pod ním je nápis Karolo Quarto. Literarum universitas. Na podstavci pomníku stojí alegorické sochy všech čtyř tehdejších fakult Univerzity Karlovy: teologické, lékařské, právnické a filosofické. Pomník doplňují také sochy významných osobností Karlovy doby: Arnošta z Pardubic, Beneše z Vartemberka, Matyáše z Arrasu a Jana Očka z Vlašimi.

Arnošt z Pardubic byl posledním pražským biskupem (1343 – 1344) a zároveň prvním arcibiskupem a metropolitou českým (1344 – 1364). Pocházel z rodu pánů z Pardubic, který odvozoval svůj původ od Malovců.

Karel má v pravé ruce zakládací listinu univerzity

Beneš z Vartemberka bylo jméno vyskytující se u několika potomků rodu Markvarticů v severních Čechách. Na podstavci pražského pomníku Karla IV. je pravděpodobně zvěčněn Beneš Veliký. Pražský purkmistr a jeden z předsedajících zemskému soudu.

Matyáš z Arrasu, francouzský architekt, stavitel a kameník, byl prvním stavitelem katedrály svatého Víta. A Jan Očko z Vlašimi byl český římskokatolický duchovní představitel, olomoucký biskup, druhý pražský arcibiskup a první český kardinál. Rádce a důvěrník Karla IV. a také velký donátor umění.

Spustit audio